Två flytande båtmässor i Stockholm

I helgen arrangerades hela två flytande båtmässor i Stockholm med omnejd. Den ena arrangerades i Gustavsbergs hamn ute på Värmdö och den andra arrangerade i Wasahamnen mitt i stan. Arrangemangen gick av stapeln i vackert sensommarväder.


Foto:

Det har varit en hektiskt helg för båtentusiaster som befunnit sig i Stockholm den senaste helgen. Båtar och en hel del annat kund avnjutas i ett härligt sensommarväder på två flytande båtmässor i staden med omnejd.

Gustavsberg
Två mässor avlöpte simultant. Den ena var förlagd i hamnen i vackra Gustavsberg på Värmdö öster om Stockholm. Den mässan kallades Allt för Sjön. Den andra arrangerades mer centralt, i Wasahamnen. Det var i Gustavsberg som de flesta båtar valde att vara. Här fanns över 210 båtar i olika storlekar. Både motor- och segelbåtar hade hittat till platsen och över 30 av modellerna var faktiskt världs- eller landspremiärer. Det märks att båtbranschen är på väg mot ett nytt uppsving. Till det kom en mycket välförsedd tillbehörsmässa, där det gick att handla allt i båtväg – stort som smått.

Fri entré
För alla entusiaster som ville besöka arrangemanget var entrén helt gratis. Till och med parkeringsplatser fanns att tillgå utan någon kostnad för besökaren. Förutom vackra båtar kunde gästerna också avnjuta uppvisningar från Sjöräddningssällskapet, Skärgårdsradion och Sjöpolisen. Även en mindre seglingstävling, i form av Segling Sprint Cup avgjordes i vattnen utanför hamnen. Vädret var till det också mycket vackertö. Det blev en härligt solig och varm helg att njuta av, vilket gjorde att uppslutningen var stor. Bakom arrangemanget stod Sweboat, samma arrangör som också står bakom succen Öppna Varv på Orust.

Wasahamnen
Mässan i Wasahamnen var av något mindre modell än den i Gustavsberg. Här gick mässan under namnet Stockholms Flytande Båtmässa och på plats erbjöds besökarna en titt på ett femtiotal nya båtar. Några nyheter presenterades också. Det var särskilt några fartvidunder i aluminium som väckte uppmärksamhet, båtmodeller till för såväl proffs som hängivna amatörer. Men allra mest uppmärksamhet fick nog ändå Mannerfelts racerkatamaran med 2 gånger 300 hk. För att inte göra någon besviken och ge besökarna ögonfröjd så det räckte fanns det också en mängd begagnade båtar att uppleva. Bland dessa fanns ett antal riktigt fina klassiker. De kom från Anders Båthus, ett företag som bland annat säljer, förmedlar och renoverar äldre båtmodeller.

Annat smått och gott
Givetvis fanns också en mängd olika tillberörstillverkare och återförsäljare på plats med mängder av produkter med båtanknytning på själva mässan. God mat och aktiviteter med Elite Marina och deras ribbåtar och vattenskotrar stod också på agendan denna härliga sensommarhelg.