Stjärnspäckat startfält i Swedish Match Cup även i år

Som finaltävling på den världsomspännande Swedish Match Tour tilldrar sig Swedish Match Cup på Marstrand alltid ett stort intresse från världsstjärnorna i matchracing. Årets tävling, som seglas den 4-10 juli, är definitivt inget undantag. ”Alla” kommer för att slåss om en dryg miljon kronor i prispengar. Dessutom avgörs på Marstrand vem som vinner Swedish Match Tour 2004-05 och kan kvittera ut en BMW 545i Touring jämte 60 000 dollar i bonuspris.Swedish Match Cup, Marstrand.
Foto: Dan Ljungsvik

– Vi har visserligen skaffat oss ett bra utgångsläge, men det är alldeles för mycket racing kvar under våren för att jag ska våga ta ut något i förskott, kommenterar amerikanen Ed Baird, som just nu toppar både touren med 20 poäng och ISAF:s världsranking.

Baird har nyligen engagerats av det America’s Cup-försvarande schweiziska Alinghi-syndikatet och kommer för att ta sin första seger. Hittills har han inte mindre än fyra andraplatser på Marstrand. Baird får sällskap av sin rorsmanskollega i Alinghi, Peter Holmberg från Amerikanska Jungfruöarna. Trefaldige America’s Cup-segraren Russell Coutts från Nya Zeeland och femfaldige Marstrandsvinnaren Peter Gilmour från Australien är, liksom Kelvin Harrap och Dean Barker från Team New Zealand, med på startlistan. Där finns även fransmännen Philippe Presti och Bertrand Pacé, den sistnämnde Marstrandssegrare 1996 och numera seglande för amerikanska BMWOracle Racing-syndikatet inför America’s Cup.

Swedish Match Cup är, med sina 150 000 besökare under en vecka, ett av Sveriges största publika evenemang. Åskådarna vill ha en hemmaseglare att heja på, och även om Magnus Holmberg lät mycket tveksam efter fjolårets tävling så kommer han tillbaka:
– Vi är nu igång med Victory Challenge, så jag känner all motivation i världen igen, säger han.
Stockholmaren Björn Hansen är den andre svensken och så ska en tredje utses vid kvaltävlingar på Lidingö i helgen som kommer. Övriga nordbor som kommer till Marstrand är ålänningen Staffan Lindberg och danskarna Lars Nordbjärg och Jesper Radich. Jesper satsar på America’s Cup med det spanska syndikatet. Britterna Ian Percy, från italienska +39-syndikatet, och Ian Williams kompletterar deltagarlistan i den öppna klassen.

I damklassen ställer segerrika hemmaseglaren Marie Björling upp med sitt Team Schenker och hon får möta bland andra sin klubbkamrat från arrangerande GKSS, Malin Källström. Världstvåan Claire Leroy från Frankrike tar med sig landsmaninnan Christelle Philippe och från Danmark kommer världstrean Lotte Meldgaard-Pedersen och världsfemman Nina Braestrup. Amerikanskan Sandy Hayes är mest långväga besökare och även damfältet ska kompletteras med en kvalseglare som tar den åttonde och sista platsen.