Svenska hjältar

Svenska Sjöräddningssällskapet består av drygt 1 800 frivilliga sjöräddare som är strategiskt utspridda runt kuster och sjöar i hela landet. Och vi svenskar kan verkligen skatta oss lyckliga över att dessa modiga människor finns. Tillsammans gör de över 3 200 utryckningar om året – vilket motsvarar hela 70 procent av alla sjöräddningsuppdrag i Sverige. Och det av en organisation som arbetar helt utan bidrag från staten.


Foto:

Ideell organisation med ett enda mål – att rädda liv
Sjöräddningssällskapet är en organisation som drivs helt ideellt, vilket innebär att de frivilliga sjöräddarna inte får ett öre i ersättning för sina insatser. Ändå ställer dessa fantastiska män och kvinnor upp, utan betalning, för att rädda nödställda till sjöss och ute till havs – ofta under svåra förhållanden och med fara för sina egna liv. För det spelar ingen roll om det är mitt i smällkalla vintern eller en stormig sommarnatt – när larmet går ska de befinna sig i båten och vara på väg ut ur hamnen inom mindre än 15 minuter. Och det handlar inte om några supermänniskor, det är vanliga personer, varav många har familjer och till vardags jobbar som allt från lärare och läkare till snickare och rörmokare. Men på fritiden är de kvalificerade sjöräddare som tillsammans avsätter tusentals jourtimmar varje dygn, året runt, för att stå redo att rycka ut när vi behöver dem som mest.

Internationell förebild med gamla anor
Det är få som är medvetna om att det är en frivilligorganisation som ansvarar för majoriteten av landets sjöräddningsinsatser, men det är ett system som har fungerat i över hundra år, tack vare Sjöräddningssällskapets dedikerade medlemmar, generösa gåvor från allmänheten – och givetvis alla frivilliga som utför själva räddningsuppdragen. Det är också ett förfarande som är unikt för Sverige och gör den svenska sjöräddningen till en framstående förebild för andra länder.

Så kan du bidra
Varje liten krona som skänks bidrar till ett säkrare båtliv för alla och vill du stödja Sjöräddningssällskapets viktiga arbete finns det många sätt att göra det på – vare sig du vill ge mycket eller lite. Du kan exempelvis bli månadsgivare, köpa och skänka utrustning eller ge en engångsgåva – kanske som ett vackert minne eller som en present till någon du tycker om. Gåvobeviset kan du välja att skicka direkt till mottagaren eller få hem i brevlådan så att du kan överlämna det själv. Du kan också bli medlem, vilket kostar 700 kr per kalenderår (500 kr om du är under 26 år eller pensionär). Då ingår medlemstidningen Trossen, som ges ut fyra gånger per år, samt en medlemsdekal och förebyggande utryckningar, d v s att du får kostnadsfri hjälp även om du inte befinner dig i en akut nödsituation. Det kan till exempel vara om du har fått motorstopp, har tappat ankaret eller bara hamnat på villovägar.

Mer information hittar du på: www.sjoraddning.se


Foto:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *