Svenska segelprestationer under OS i Beijing

Nu har det avgjorts. Medaljerna är fördelade till seglarna. Efter dagar av regn, vind och dimma som alla ställt till med en hel del problem för de tävlande är nu resultaten fasta. Den som vill få en olympisk medalj och som missade det i Beijing, får träna och vänta i ytterligare fyra år.


Redan innan OS började var seglarna skeptiska till vindarna och strömmarna i vattnen utanför Qingdao där tävlingarna skulle gå. Och visst blev vädret besvärligt för de seglare som kommit till Beijing för att tävla. Det svenska teamet låg i två månader och tränade på plats, för att komma underfund med de annorlunda väderbetingelserna.

Men det blev det inget guld till Sverige, inte ens något silver. Bästa svenska resultatet stod starbåtsseglarna Fredrik Lööf och Anders Ekström för. Fredrik Lööf gjorde i år sitt femte OS och har tidigare ett brons från Aten i Finnjolle. Inför finalloppet ledde faktiskt de två seglarna och hade ett rejält guldläge. En bra start gjorde att guldet kom än närmare, men paret tappade alltmer till konkurrenterna och till slut kom de in som tionde och sista båt. Trots det bärgade seglarna ett brons, vilket verkligen inte när fy skam det heller.

I övrigt handlade OS-seglingarna för svensk del mycket om missade förhoppningar och chanser som inte gick hem. Daniel Birgmark i sin Grundssundsseglare hade chans på bronset inför sitt sista lopp. I finalomgången hade Daniel länge medaljläge i loppet, men missade det hårfint i det allt annat än ideala seglingsvädret.

I laserklassen missade även Rasmus Myrgren sin chans till medalj. Inför sista seglingen fanns drömmar och hopp om ett blänkande silver, men även här styrde ödet och vindarna, de få som fanns, en annan väg än åt det svenska hållet. Redan i starten blev det vindstilla kring båten och tempot Rasmus lyckades få igång räckte inte för att infria hoppet om medalj. Resultatet blev till slut en sjätteplacering.

I övrigt kom deltagarna från det svenska teamet in på placeringar under tiostrecket, knappast något man drömt om inför detta OS, som på många andra vis också blivit en svensk besvikelse. Men dramatik saknades inte i de höga sjöarna, kastvindarna och regnet.

För Danmarks del slutade OS-seglingarna lyckligare, inte minst tack vare den smått fantastiska finalseglingen för landets 49:er-seglare Jonas Warrer och Martin Kirketerp. Innan sista seglingen gick masten av på väg till starten och paret fick låna en båt av det kroatiska teamet. De nådde fram till starten endast tio sekunder före start. De största hoten kapsejsade och guldet såg ut att vara i hamn. Men strax före mål lyckas Jonas och Martin även de kapsejsa sin båt och tar sig slutligen in som sjunde båt. Det räckte trots allt till seger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *