Taxibåt krockade med Finlandsfärja

Under Påskaftonen inträffade en kollision mellan en taxibåt och en av Viking Lines färjor, Viking Grace, som var på väg mot till Mariehamn och Åbo. Taxibåten hade precis lämnat Kapellskär och var på väg till Gräskö med två passagerare. Olyckan skedde strax före lunchtid i farleden några hundra meter utanför Marö i Stockholms skärgård. Dimman låg tät på platsen och några av de boende på Marö stod och väntade på att sikten skulle klarna så de skulle kunna ta sig över till fastlandet. Då hörde de plötsligt en kraftig smäll och förstod ganska omgående att det handlade om en kollision. De begav sig snabbt ut i en mindre motorbåt för att undersöka vad som hänt och såg då tre personer simma omkring bland vrakdelar i vattnet.

Taxibåtens förare säger till Aftonbladet TV att han inte kan förklara hur olyckan kunde inträffa. Under de senaste femtio åren har han kört i farleden tusentals gånger i såväl snöyra som dimma, men denna gång såg han inte ens färjan på radarn. Han berättar också att han alldeles innan kollisionen hade visat en av passagerarna hur radarn fungerade och pekat ut en färja som de precis passerat. Det skulle således var fritt fram att åka – men strax därpå smällde det till.

Enligt föraren träffades den nio meter långa taxibåten av färjans för, ungefär midskepps på styrbord sida, och började sedan tryckas ner under vattnet. Styrhytten krossades i kollisionen och båten började sjunka direkt. Föraren själv klämdes fast bakom ratten och lyckades nätt och jämt kämpa sig loss och ta sig upp till ytan, mycket tack vare att taket till hytten hade slitits av. När han väl kom upp såg han först bara den manliga passageraren, men hann bara tänka att han skulle dyka ner efter kvinnan när han lättad såg att även hon tagit sig upp till ytan.

Lyckligtvis kom de kvicktänkta Maröborna snabbt till undsättning och kunde plocka upp de skeppsbrutna, med de hade ändå hunnit bli ganska nedkylda i det iskalla vattnet. Efter att ha blivit uppfiskade fick föraren och de två passagerarna följa med tillbaka till Marö där de fick torra kläder och en chans att värma upp sig. Alla tre klarade sig utan fysiska skador, men de var givetvis chockade av händelsen. Lite senare fördes de också till Norrtälje lasarett för kontroll.

Stora passagerarfartyg har ingen möjlighet att stanna eller göra hastiga undanmanövrar, därför har mindre båtar alltid väjningsplikt mot färjorna. Men någonstans har uppmärksamheten brustit. Polisen har därför inlett en förundersökning gällande vårdslöshet i sjötrafik och kommer bland annat att gå igenom den information om kurs och fart som finns sparad i de digitala sjökorten på Viking Grace. Både taxibåtens förare och passagerare samt färjans styrman kommer också att höras om händelsen, men i dagsläget är ingen av dem misstänkt för något brott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *