Skyddsduken som ska göra båtbottenfärger överflödiga

Den som äger en lite mindre fritidsbåt använder den vanligtvis bara för dagsturer eller kortare utflykter med några enstaka övernattningar. Det betyder att båten spenderar största delen av säsongen i hemmahamnen, och då ska det enligt uppfinnarna av skrovskyddsduken ”ProtectorCover” inte längre vara nödvändigt att bottenmåla båten för att förhindra påväxt.

Företaget CleanBoatProtector har sålt den patenterade skyddsduken ProtectorCover sedan 2010 och den används redan flitigt av tusentals båtägare runt om i landet. I år har CleanBoatProtector även lanserat en vidareutveckling av produkten – ”CoverLight”. CoverLight är precis som namnet antyder en lättviktsvariant av skyddsduken speciellt avsedd för segelbåtar, ribbåtar och planande motorbåtar. Den nya duken kommer även med ett lättviktigare pris än originalet – 4 990 kronor för båtar på upp till 6,5 meter, 5 990 kronor för båtar på 6,6 till 8,5 meter och 7 990 kronor för båtar på mellan 8,6 och 10 meter – vilket är närapå hälften av vad ProtectorCover kostar. Det kanske kan tyckas dyrt ändå, men om man jämför med hur mycket man årligen lägger ut på bottenfärger och rengöringsprylar så lönar det sig nog i längden. Eftersom båten hålls ren från påväxt hela säsongen sparar man även in på bränsleförbrukningen. Dessutom slipper man allt arbete med att skrapa och måla varje år – och framför allt så gör man en god gärning för miljön.

I Sverige är det varje år över 200 000 mindre motorbåtar som ska skrapas och målas om på våren och sedan skrubbas rena på hösten, bara för att få samma procedur upprepad året därpå. Och varje gång är det mängder av gifter som rinner ut i naturen. Enligt CleanBoatProtector är detta något som kan undvikas helt med hjälp av skrovskyddsduken. Duken kan användas på de flesta båtplatser och kan fästas exempelvis mellan bojsänken, pålar eller Y-bommar, alternativt placeras ut från eller jäms med en brygga. Skyddsduken läggs i innan båten sjösätts på våren och ligger på plats hela säsongen. När båten vilar på duken förhindras påväxt genom att ljus och syre inte kan nå skrovet. Under förutsättning att båten återkommer till duken med jämna mellanrum kan den vara ute flera dagar i sträck utan att det bildas påväxt.

Den nya skrovskyddsduken, CoverLight, finns nu att köpa på drygt ett 40-tal olika försäljningsställen över hela landet, däribland båttillbehörskedjorna Hjertmans, SeaSea och Erlandssons brygga. För mer info om produkterna besök: www.cleanboatprotector.se.