Upplev havet på Sjöhistoriska

Sjöhistoriska museet i Stockholm välkomnar hösten och höststormarna med en fantastisk temporär utställning med tema hav. Verken som visar är signerade världens främste marinmålare, Ivan Ajvazovskij, vilket är en mycket ovanlig företeelse på museer utanför Ryssland. Utställningen varar fram till den 15 november.


Foto:

När hösten nu närmar sig och höststormarna tornar upp sig över haven blir det allt färre dagar ute till havs för de flesta fritidsbåtsägare. När de riktiga stormarna sätter in, är det mestadels professionella seglare och sjömän som står ut på vågorna. Den som ändå vill uppleva känslan och det mäktiga i det drama som havet kan erbjuda, fast på ett lite säkrare sätt, kan bege sig till Sjöhistoriska på Gärdet i Stockholm. Där arrangeras just nu och fram till 15 november en temporär utställning med tavlor från den fantastiske marinmålaren Ivan Ajvazovskij.

Ivan Ajvazovskij
Ajvazovskij anses vara en av Rysslands genom tiderna främsta konstnär och levde i en tid av stora förändringar. Han föddes i Krim år 1817 och utbildade sig tidigt inom sitt konstnärskap på den famösa konstnärsakademin i St Petersburg. Redan där, på akademin, fick den dåvarande tsaren Nikolaj upp ögonen för Ajvazovskijs fantastiska måleri. Han lät utse den unge mannen till Rysslands officielle marinmålare. Ajvazovskij hann tjäna hela fyra tsarer innan han gick bort, exakt år 1900 och hann under den tiden bli världsberömd för sina detaljrika och fascinerande verk. Han ses som havets, himlens och härskarens målare, och det med rätta. Få 1800-talskonstnärer har kommit i närheten av den klass som Ajvazovskij uppvisar i sina verk.

Verken
De verk som nu visas på Sjöhistoriska hänger till vardags uppe i Centrala marinmuseet i St Petersburg. Det är mycket ovanligt att de tas bort därifrån, och att västerländska museer får chansen att visa upp verken. Men nu har det alltså hänt. Under dagarna 75 kommer de att pryda museets väggar till var och en som vill njuta av det drama och den detaljrikedom Ajvazovskij blivit så känd för. Här möter det lilla det stora i form av människor utsatta för enorma naturkrafter på de böljande haven. Som den 1800-talskonstnär Ajvazovskij också var, är motiven romantiska till sin natur, med mäktiga känslostormar som förmedlas från de stora tavlorna. Det här är tavlor som hänför och berör, och som eggar fantasin hos var och en som beser dem.

Sjöhistoriska
Sjöhistoriska museet ligger på Gärdet i Stockholm och det går enkelt att ta sig till museet via buss 69. Bussen stannar utanför stora entrén. Det går också att gå till museet och det tar ungefär 15 minuter ifrån Djurgårdsbron. Gångvägen är ett vackert promenadstråk utmed Djurgårdsbrunnsviken. Museet håller öppet mellan klockan 10 och 17 varje dag och kl 14 erbjuds en guidad visning över den temporära utställningen. Fri entré erbjuds på måndagar. Övriga dagar kostar entrébiljetten 50 kr för vuxna. Studenter och pensionärer erbjuds rabatt. Barn under 19 år går in gratis på Sjöhistoriska.
Mer information om Ivan Ajvazovskij samt om Sjöhistoriska museet finner du på www.sjohistoriska.se.


Foto:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *