Upplev kustkultur och båtnostalgi i Blekinge i sommar

Gillar du vackra veteranbåtar och vill uppleva något lite utöver det vanliga så är Blekinge platsen att besöka mellan den 29:e juni och den 7:e juli i år. Då bjuds det nämligen på ett fullspäckat program med både Nostalgia Festival, Nordisk Kustkulturfestival, Veteranbåtsdagar, race med klassiska mototbåtar och seglingstävlingar med världens äldsta kappseglingsbåtar.


Foto:

Nostalgia Festivalen inleds lördagen den 29:e juni med Nostalgiadagen i Ronneby Brunnspark. Drygt ett tusental klassiska fordon – allt från bilar och motorcyklar till gamla mopeder – kommer då att fylla den idylliska parken till bredden. Det bjuds även på veteranbåtstutställning, stor veteranmarknad, bil- och mc-kavalkad, samt en underhållande ”Concours de Charme”, där deltagarna tävlar om vem som bäst kan charma publiken med sina gamla bilar, matchande tidstypiska utstyrslar och roliga upptåg. Dessutom kommer ”Sveriges snyggaste bil 2013” att utses och Peter Jezewski bjuder på musikunderhållning med showen ”Be Bop A Luba”.

Söndagen den 30:e juni fortsätter festligheterna med ”Fri fart” i Ronnebyån – ett riktigt klassiskt motorbåtsrace, där mängder av gamla racerpärlor kommer att dra fram genom ån. En lite långsammare parad utlovas också, så man hinner se mästerverken ordentligt. Ronneby är för övrigt det andra stoppet för sommarens Fri Fart-turné. Så vill du inte vänta kan du passa på att besöka Sölvesborg redan den 15:e juni. Där kommer det i anslutning till Fri Fart-racet även att bjudas på utställningar av klassiska motorbåtar, bilar, traktorer, mopeder och annat smått och gott i hamnen och på kajerna. Fri Fart-turnén avslutas på Göta Kanal den 27:e juli vid Museihuset i Linköping, som under dagen också kommer att visa upp sina fantastiska samlingar av klassiska båtar i motorbåtsmuseet.

Mellan den 2:a och 7:e juli kan den som vill bege sig till Karlskrona och uppleva ännu mer båtnostalgi. Här blir det både Veteranbåtsdagar, målgång i Hanöregattan och Nordisk Kustkulturfestival. Handelshamnen kommer således att anläggas av mängder av gamla vackra segelfartyg, skutor och klassiska motorbåtar i trä och plast. Det kommer också att bjudas på uppvisningstävlingar och ”Bästa Originalbåt”, samt ”Concours de Elegance” kommer att koras. Besökarna kan även ta del av seminarier och se uppvisningar av allt från sillrensning till repslageri och båtbygge.

Läs mer på:
www.nostalgiafestival.se
www.museihuset.se
www.nordiskkustkultur.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *