Utmana dig själv i Svenska Kryssarklubbens 24-timmarssegling

24-timmarsseglingen är till för alla som älskar segling och vill kombinera den härliga naturupplevelsen med en spännande utmaning. Tävlingen är en distanssegling som kan utföras både längs Västkusten, i Vänern och Mälaren och arrangeras av Svenska Kryssarklubben två gånger per år – första helgen i juni och första helgen i september. Nu i helgen som kommer, den 1 september, är det med andra ord dags för årets andra omgång – och det är inte för sent att anmäla sig!


Foto:

Om tävlingen
Utmaningen i 24-timmarsseglingen ligger i att segla så långt du kan under en i förväg bestämd tidsperiod – mellan 12 timmar och fem dygn. Det gäller att segla non-stop, dag som natt, och hinna runda ett visst antal rundningspunkter, samt återvända till startplatsen innan tiden går ut. Det finns uppsatta startpunkter både längs med Västkusten och i Vänern och Mälaren, samt sammanlagt ca 700 rundningspunkter att välja mellan. Du lägger själv upp rutten och bestämmer vilka rundningspunkter som passar bäst för att du ska hinna så långt som möjligt under utsatt tid. Att lyssna på väderleksrapporter och välja rätt väg baserat på besättningens förutsättningar och båtens egenskaper är en del av utmaningen. Du kan tävla mot andra deltagare, men din största motståndare är du själv och många som seglar 24-timmars gör det i syfte att överträffa sig själva från en gång till en annan.

Vem kan delta?
För att kunna delta behöver du ha viss seglings- och navigeringsvana, samt klara av att segla nattetid. Båten måste uppfylla vissa grundkriterier och ha minst två besättningsmän. Väljer du att segla ute till havs måste du vara 20 år fyllda, annars gäller 18-års åldersgräns. Men 24-timmars är inte bara till för proffsseglare. Besättningen kan bestå av allt från familjer till tjejgäng och du behöver inte nödvändigtvis ha en egen båt för att kunna vara med. Det finns även en gast-bank tillgänglig på hemsidan där du kan kolla om någon söker extra manskap.

Varför segla 24-timmars?
Att segla 24-timmars är ett bra sätt att samla på sig kunskaper som kan vara värdefulla att ha med sig även under en vanlig fritidssegling. Eftersom båten ska vara i rörelse under hela tävlingen krävs det både segling i hårt väder och navigering i mörker. Men dessa faktorer skapar också erfarenheter som kan ge ökad trygghet vid oväntade händelser eller oväder under en vanlig seglats, eftersom man då vet hur man ska hantera situationen. Naturupplevelsen som 24-timmarsseglingen innebär är också en stor anledning till att många väljer denna seglingsform. I vanliga fall kanske man ligger och sover under soluppgången när himlen sprakar av färg och vattnet glittrar som vackrast. Men under en dygnet-runt-segling får man en chans att uppleva naturen på ett helt nytt sätt.

Anmälan och info
Anmälan kan göras ända fram till start och sker via Svenska Kryssarklubbens regionala kretsar. Vill du veta mer hittar du all information på: www.24-timmars.nu eller besök: www.facebook.com/24timmars


Foto:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *