Världens största Containerfartyg anländer till Göteborgs Hamn

Tidigt imorgon bitti kan hon ses torna upp sig i horisonten utanför den svenska kusten. Hon är lika stor som fyra fotbollsplaner, lika hög som Gothia Towers och sväljer 18 000 containrar. Maersk Lines nya koloss Triple-E tillhör super post panamaxklassen, d v s fartyg som är för breda för att passera Panamakanalen. Men på tisdag anländer hon i Göteborgs Hamn.

För att kunna ta emot denna typ av fartyg behövs både tillräckligt breda och djupa farleder och de största och starkaste kranarna i hamnen. Men Triple-E är så stor att ingen hamn, varken i Nord- eller Sydamerika, kan ta emot henne. Endast ett fåtal hamnar i Asien och Europa har den kapacitet som krävs – och numera tillhör Göteborgs Hamn den skaran. ”Tack vare målmedvetna och kraftfulla investeringar under åren kan Göteborgs Hamn ta emot fartyg av den här storleken”, säger Magnus Kårestedt, VD för Göteborgs Hamn AB, i ett pressmeddelande. Efter noggranna förberedelser och testkörningar i fartygssimulator står nu Göteborgs Hamn redo att välkomna Triple-E och hennes enorma systrar i super post panamaxklassen.

Fler gigantiska systrar på väg
Maersk Line bygger kontinuerligt nya fartyg i samma storlek och inom två år kommer tjugo systrar att sjösättas. En av dem är Maersk Mc-Kinney Möller som kommer att gå mellan Asien och Europa. Hon lämnade varvet i Sydkorea i juni och är just nu ute på sin jungfrutur. Maersk Mc-Kinney Möller är 400 meter lång, 59 meter bred, har nio nivåer över däck och tio under. Liksom Triple-E har även hon kapacitet att ta 18 000 containrar. Uppställda på en rad skulle containrarna ta upp en sträcka på 11 mil, alternativt bli ett 47 km högt torn om de staplades på höjden! Det innebär att dessa båtar har 16% högre lastkapacitet än de fartyg som hittills varit världens största.

Exportcontainrarna som går till Asien innehåller bland annat papper, trävaror, stål, industrikomponenter och fordonsdelar. Importen består framför allt av konsumtionsvaror som elektronik, möbler, kläder och livsmedel, liksom insatsvaror till industrin.

”Vi välkomnar till Göteborg, en mycket stark symbol för den växande handeln mellan Sverige och Asien”, säger Magnus Kårestedt. ”Det är oerhört positivt för svenskt näringsliv att kapaciteten på direktlinjerna mellan Sverige och Asien ökar. Ska man våga investera i Sverige är det viktigt med bra sjötransporter till andra världsdelar. Då krävs också storhamnar som Göteborg som kan attrahera sådana linjer”.

Vill du se fartyget?
Triple-E beräknas ankomma till containerterminalen i Göteborgs Hamn, APMT Gothenburg, kl. 07:00 på tisdag morgon och kommer sedan att ligga kvar i hamnen i ungefär ett dygn. Den som vill se fartyget gör det bäst från Långedrag, Nya varvet eller Älvsborgsbron.

Guidad båttur
Göteborgs Hamn AB och Sjöfartsmuseet anordnar även en guidad båttur med MS Trubaduren, som avgår från Amerikaskjulet kl. 11.00. Priset är 50 kr för vuxna. Barn upp till 15 år åker gratis. Biljetter kan bokas via Sjöfartsmuseet Akvariet på telefon: 031-368 35 50. Men det är först till kvarn som gäller!

Läs mer på: www.goteborgshamn.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *