Båtklubbarnas Dag i Stockholm 31:a augusti

Lördagen den 31:a augusti kl.15:00 blir det båtar för hela slanten runt om i Stockholm. Då firas nämligen Båtklubbarnas Dag för fjärde året i rad med en pampig båtparad genom huvudstaden. Under dagen bjuder flera båtklubbar dessutom in till Öppet Hus med festligheter och aktiviteter för alla som är intresserade av båtliv och båtar. Den Stora Båtparaden avslutas på Riddarfjärden ca kl 16:00 med en häftig Flyboard-uppvisning och uppvisning av Sjöräddningssällskapet.

Över 200 båtar och ett 20-tal båtklubbar beräknas delta i paraden och ju fler, desto bättre! Arrangörerna hoppas nå upp i 300 båtar i år, så fler båtklubbar är välkomna att ansluta sig. Det kommer även att hållas en tävling där bästa ekipage utses, så det är fritt fram att släppa loss fantasin och pynta både båt och besättning efter något kreativt, vackert, roligt eller galet tema – bara man syns – och hörs. Paraden ska märkas när den drar genom stan!

Har man ingen egen båt finns många utsiktsplatser där man kan följa paraden från land. Dessutom bjuder flera båtklubbar in till Öppet Hus och Öppna Bryggor med festligheter, prova-på-aktiviteter, knop-workshops, loppisar, lotterier, båtturer, uppvisningar, utställningar, café, livemusik och mycket mer!

Själva båtparaden startar kl. 15:00 från två olika platser. En kolonn utgår från Stadshuset och går via Karlbergskanalen, runt Kungsholmen, mellan Essingeöarna och in på Riddarfjärden. En går från Skanstull via Årstaviken, runt Långholmen och in på Riddarfjärden. Ungefär i höjd med Västerbron sammansluter kolonnerna och bildar en enda stor parad som sedan gemensamt går den sista biten längs Norrmälarstrand.

Ungefär kl. 16:00 beräknas båtarna anlända i Riddarfjärden där den stora finalen markeras med en gemensam signalhornsyttring, varpå det blir en spektakulär uppvisning i Flyboard av den svenske silvermedaljören i Flyboard-VM. Sjöräddningssällskapet kommer också att dyka upp – kanske till och med i helikopter!

Om Båtklubbarnas Dag
I över 100 år har de i ideella båtklubbarna utgjort ett betydande inslag i stadsbilden och allt fler vill ha en båtplats. Men tack vare exploatering och nybebyggelse i städernas vattennära områden har det blivit allt mindre utrymme kvar för fritidsbåtarna och båtklubbarnas framtid är oviss. Båtklubbarnas Dag är ett sätt för båtklubbarna att visa upp sig och sin verksamhet och därmed öka medvetandet om vilken betydelse de har för stadsbilden, invånarnas rekreation, och inte minst, för stadens kulturhistoria.

Mer information om paraden och programmen för aktiviteter hos de olika båtklubbarna hittar du på: www.båtklubbarnasdag.se

Bilderna: Båtklubbarnas Dag 2011 och 2012, Foto: © Båtklubbarnas Dag, flickr.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *