Världens tuffaste tävling?

Idag, måndagen den 2:a september, gick den stentuffa uthållighetstävlingen Ö till Ö av stapeln i Stockholms skärgård. Tävlingen utgick från Sandhamn kl. 06:00 i morse och deltagarna fick kämpa sig igenom både iskallt vatten, stekande sol, regn, vind och hagel(!) under sin 65 kilometer långa strapats över 24 öar – plus10 kilometers simning däremellan – innan de nådde målet på Utö cirka nio timmar senare.

Svenskar i topp
I årets upplaga av Ö till Ö deltog närmare 120 lag bestående av såväl elitmilitärer och multisportstjärnor som Ironmantriathleter och extremmotionärer från hela 15 olika länder. Deltagarna tävlade i par i tre klasser – män, kvinnor och mixat – och i alla tre klasserna var det svenskar som tog hem segern. Totalvinnarna Team HEAD Swimming, med svenske Björn Englund och kanadensaren Paul Rrochak, kom i mål vid 15:00-tiden på eftermiddagen, tätt följda av Lelle Moberg och Magnus Olander i Team Livskvalité by ICA Hagsätra. På tredje plats kom Team Nybroviken RIB med Rasmus Regnstrand och Simon Börjeson. Första mixade laget i mål var Fredrik Selmered och Annika Ericsson (Team Freddan & Ankan). Vinnare i damklassen blev Bibben Nordblom och Charlotta Nilsson i Team Puppy TS.

Bakgrunden till tävlingen
Idén bakom Ö till Ö föddes under en krogkväll på Utö Världshus 2002, då ägaren Anders Malm och de två bröderna Mats och Jesper Andersson tillsammans med en kompis slog vad om vem som kunde ta sig fortast från Utö till Sandhamn för egen maskin. Dagen därpå delade de in sig i två lag och gav sig iväg. Den gången tog det över ett dygn för de fyra vännerna att simma och springa de totalt 75 kilometrarna, eftersom de stannade till vid krogarna på vägen och sov i skogen. Men det var ändå en rejäl bedrift och ryktet spred sig snabbt. Så när Mikael Lemmel och hans kompanjon Mats Andersson, som precis arrangerat VM i multisport, fick nys om strapatsen såg de potentialen. De började därmed utforma ett koncept för att göra det möjligt för fler att anta utmaningen under mer tävlingslika former.

Den första officiella Ö till Ö-tävlingen gick av stapeln 2006 och då var det elva lag som deltog. Av dem var det endast två som tog sig hela vägen in i mål och utan krogstopp och sömn hamnade segertiden då på 12 timmar. Sedan starten har tävlingen hållits första måndagen i september varje år och populariteten har bara ökat med tiden. 2012 deltog 98 lag och när anmälningen öppnades för 2013 års tävling var alla platser fyllda redan efter 20 minuter!

Ny kvaltävling – nästan lika tuff som storebror
Idag är Ö till Ö känd som en av världens hårdaste multisporttävlingar och och lockar numera deltagare både från de nordiska länderna och mer långväga ifrån, som exempelvis Kanada, Frankrike, Irland, Storbritannien och Rumänien. På grund av det starka intresset valde arrangörerna i år att anordna en kvaltävling redan i maj. Tio startplatser tilldelades de bäst placerade från den nya kvalomgången ”Utö Swimrun”, som bestod av tre mils löpning och tre kilometers simning. Bara kvalracet i sig är en rejäl utmaning och är efter Ö till Ö den näst tuffaste tävlingen i sitt slag.

Mer info och bilder från årets Ö till Ö finns på: www.otillo.se

Taggar: