De ska korsa Atlanten – i roddbåt

Det finns tuffa båttävlingar och så finns det båttävlingar som kräver en viss mån av galenskap för att överhuvudtaget ge sig i kast med dem. En sådan är Talisker Whisky Atlantic Challenge. Deltagarna har mellan 40 och 90 dagar på sig att tillryggalägga de drygt 3 000 sjömilen mellan La Gomera och Antigua – i roddbåt!

Förutom rejäl mjölksyra i armarna, blåsor i händerna och sömnbrist, kommer deltagarna i världens tuffaste roddrace att få tampas med Atlantens nyckfulla krafter, regn, vind och skyhöga vågor. Flera svenska lag finns med i startfältet, som består av både soloroddare och team om två, fyra, fem och sex personer – såväl män som kvinnor. Jimmy Strandberg och Fredrik Nilsson i Team Prosecta deltar i parklassen och har lagt upp ett schema där de kommer att turas om att ro i tvåtimmarspass. De beräknar att roddturen kommer att ta ca 60 dygn och det begränsade utrymmet ombord gör att dieten mestadels kommer att bestå av pulvermat. Så frågan är hur de ska orka. För ingen av dem är någon superatlet och ingen har någon direkt erfarenhet av rodd. De två 36-åringarna är dock fast beslutna att genomföra racet och påpekade för Hamnen.se, som intervjuade dem och fick chans att provro den specialbyggda båten under Allt på Sjön-mässan i Gustavsberg, att det krävs mer styrka bakom pannbenet än ren muskelstyrka för att klara utmaningen. Men vi vågar nog påstå att det även behövs en rejäl dos dårskap för att ge sig på något liknande.

Idén bakom Talisker Whisky Atlantic Challenge uppkom efter att Sir Chay Blyth and John Ridgeway blev de första att ro över Atlanten 1966. Det tog dem 92 dagar och under den tiden fick de närmast svältfödda roddarna kämpa mot både orkaner och 50 fot höga vågor. Så det är ingen underdrift att säga att det krävs både mod och galenskap för att delta i tävlingen.

Talisker Whisky Atlantic Challenge går av stapeln i början av december och anordnas av Atlantic Campaigns med Talisker Whisky som huvudsponsor.

De svenska team som kommer att delta i tävlingen är:
Nordic Endurance – Erik Grafstrom, Stefan Erlandsson
Team Prosecta – Jimmy Strandberg, Frederik Nilson
Atlantic Inspiration – Viktor Mattssen, Scott Etherington
Astrosweden – Christer Kjellner (Solo)

Läs mer på: www.taliskerwhiskyatlanticchallenge.com
På Hamnen.se kan du även se ett filmklipp från provrodden och intervjun med Team Prosecta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *