Under en helg i april i år anordnade Håll Sverige Rent tillsammans med Electrolux en aktion, där drygt 1500 kusträddare ställde upp och samlade in plastskräp på totalt 12 olika stränder längs med den svenska syd- och västkusten. Och fångsten? Över 11 ton skräp! Nu har Electrolux förvandlat en del av det återanvända plastskräpet till en dammsugare – ”Vac from the Sea”.
Våra hav är inga soptippar – men trots det dumpas runt 20 000 ton skräp bara i Nordsjön varje år – och endast i Bohusläns skärgård sköljs över 5000 kubikmeter plastavfall i land årligen. För att inte tala om det berg av plastsopor som växer i Stilla Havet – ansamlingen beräknas vara två gånger så stor som den amerikanska delstaten Texas. Och det är inte från fartygen skräpet kommer som man kanske skulle kunna tro. Hela 75% av det skräp som flyter runt i Östersjön kommer från land.
Samtidigt ökar efterfrågan på återvunnen plast inom tillverkningsindustrin. Electrolux har sedan länge satsat på att använda återvunnen plast i sin Green Range-linje och hoppas så småningom nå upp från de nuvarande 70 procenten till 100 procent återvunnet material. För att kunna göra det behövs det dock mer tillgänglig plast att återvinna. Idag produceras runt 260 miljoner ton plast om året, varav endast ynka fem procent återvinns. Skräpinsamlingsprojektet är bara en liten del i arbetet mot renare hav och kustområden. Electrolux drog igång sitt ”Vac from the Sea”-projekt redan 2010 och har sedan dess hunnit med att skapa fem olika ”havsdammsugare” – en från varje världshav. De färggranna och fantasifulla dammsugarna har bland annat ställts ut på Sjöhistoriska Museet. (Fotograf/Källa: Fredrik Persson.) Och nu har turen kommit till den svenska västkusten att få sin egen återvunna dammsugare.
Syftet med projektet är dels att öka medvetandet och kunskapen om nedskräpningens konsekvenser och återvinningens fördelar, dels för att hylla de som redan jobbar aktivt med att återvinna. Vac from the Sea ska även fungera som en påminnelsesymbol för hur viktigt det är att tänka till en extra gång innan man släpper skräpet på marken eller i vattnet. Stormfågeln utgör ett perfekt exempel på vilka konsekvenser nedskräpningen har för djurlivet. Stormfågeln misstar ofta plastskräpet för mat – vilket kan få dödlig utgång för fågeln om den får i sig för mycket. Och enligt OSPAR-kommissionen har en stormfågel i snitt hela 33 plastbitar i magen. Då är det verkligen något som inte står rätt till. Havs- och vattenmyndigheten har dock tagit upp förslag om nya miljökvalitetsnormer som ska bidra till att minska det marina och kustnära avfallet. Exakt hur detta ska gå till är däremot inte fastställt ännu och åtgärdsprogrammet beräknas inte vara klart förrän 2015.