Victory Challenge byter tillbaka till Örn för Trapani

Resultatet i Malmö-Skåne Louis Vuitton Akterna 6 & 7 är en besvikelse för Victory Challenge. Det medger Magnus Holmberg, skeppare och rorsman. Samtidigt tillkännager han att teamet fattat beslutet att inte segla med Orm (SWE 73) utan byter tillbaka till Örn (SWE 63), som var framgångsrik i deltävlingarna i Valencia, för Trapani Louis Vuitton Akterna 8 & 9 i slutet av september och början av oktober.

– Vi kan konstatera att vi har arbete att göra med både starter och besättningsarbete, speciellt i hårdare vindar. Att vi nu väljer Örn för Trapani beror på att vi inte är nöjda med Orms båtfart under seglingarna i Malmö. Vi tror oss veta vad som behövs göra med Orm och kommer att modifiera Orm ytterligare inför den tvåbåtsträningen som inleds i Valencia i slutet av oktober, när årets regattor är klara, säger Magnus Holmberg.

– Med dessa ytterligare modifieringar hoppas vi få ut samma båtfart eller även mer än vad vi får av Örn. Vi vet från Auckland att Orm är den snabbare båten. Men vi har modifierat båda båtarna enligt de nya klassreglerna, med ett ton lättare bulb och mer segelyta, och båtarna har reagerat olika på modiferingarna.

Han ger beskedet när tävlingsledningen för 32a America’s Cup fattat beslutet att ställa in dagens avslutande fleet race, på grund av dimma i Öresund. Fleet racet hade kunnat genomföras trots dimman, men tävlingsledningen gjorde också en bedömning av säkerhetsriskerna med att tävla i dimma, med tanke på den stora mängd fritidsbåtar som följt seglingarna på vattnet i Malmö.

– Det är ett okey beslut, även om vi helst inte bara seglat ett utan två race idag för att få en chans att förbättra vårt resultat, säger Magnus Holmberg.

Konsekvensen av dagens inställda segling är att bara tre av fem fleet race genomförts, och att Victory Challenge slutar elva i Malmö-Skåne Louis Vuitton Akt 7. I Malmö-Skåne Louis Vuitton Akt 6 blev Victory Challenge åtta.

Efter Akt 6 låg Victory Challenge fortfarande kvar på en fjärdeplats i rankningen bland utmanarna. Genom 11e-placeringen i Akt 7 passeras Victory Challenge av tre utmanare på rankningen; Desafío Español, Mascalzone Latino och K-Challenge.

En sjundeplaceringen på rankningen var inte vad Victory Challenge hoppats på efter Malmö-seglingarna.

– Nej, men samtidigt har användandet av Orm här varit nödvändigt för den långsiktiga utvecklingen av Victory Challenge. Hade vi inte använt Orm hade vi aldrig fått de svar nu fått som också är viktiga för byggandet av de två nya båtarna inför Louis Vuitton Cup 2007.

– Att säga att det var ett misstag att använda Orm och inte Örn är att göra det enkelt för sig.

Magnus Holmberg sammafattar:
– Även om jag är besviken på vårt resultat är jag oerhört nöjd med deltävlingarna i Malmö. De har varit absolut fantastiska. Vad Malmö åstadkommit är otroligt. Det stöd vi fått ute på vattnet, även när det gått dåligt för oss i seglingarna, har varit enormt kul. För oss har det varit väldigt betydelsefullt för fortsättningen att dessa deltävlingar ägt rum i Sverige. Det är ju egentligen första gången som vi seglat hemma sedan vi började med Victory Challenge.

Bytet av båt inför Trapani innebär att Örn, som under Malmö-seglingarna varit kvar i Valencia, nu måste transporteras dit av Victory Challenge. Enligt den ursprunliga planen använder alla teamen samma båtar i Trapani som de gjort i Malmö – de fraktas alla dit på samma lastfartyg.

Det betyder också att den planerade träningen med Örn i Valencia under tiden mellan Malmö och Trapani måste ställas in.

Istället åker Victory Challenges besättning till Trapani, som ligger på Sicilien, Italien, tidigare än ursprungligen planerat.

Trapani Louis Vuitton Akterna 8 & 9 har samma upplägg som deltävlingarna i Malmö. De inleds med en full round robin av matchracing, torsdagen den 29 september. Fredagen 7 oktober inleds de fem fleet racen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *