Skör fjärdeplats på rankningen

– Det är klart att vi är lite besvikna, vi hade hoppats på åtminstone två segrar till, säger Santiago Lange, argentinaren som är travare och ingår i afterguarden, beslutsfattarna på Victory Challenges båt.
– Samtidigt ser jag det här långsiktigt och vi vet att det finns mycket vi kan förbättra.
Det sammanfattar stämningen i det svenska teamet efter dagens förlust mot italienska Mascalzone Latino. Fjärdeplatsen på rankingen bland utmanarna kvarstår – men den är skör, det gäller att prestera på topp när fleet racen inleds på fredag.

Efter den avslutande seglingsdagen i Malmö-Louis Vuitton Akt 6, där en full round robin av matchracing genomförts, har det skett förändringar på rankningen totalt bland utmanarna (där räknas inte försvararen Alinghi in, eftersom det schweizska laget inte deltar i utmanarserien Louis Vuitton Cup 2007):

BMW Oracle har gått om Luna Rossa, Desafío Español har passerat både Mascalzone Latino och K-Challenge och är ikapp Victory Challenge i poäng. Även +39 är ikapp K-Challenge.

Så här ser de sammanlagda poängen ut
1 Team New Zealand, 31
2 BMW Oracle, USA, 30
3 Luna Rossa, Italien, 29
4 Victory Challenge, 20
5 Desafío Español, Spanien, 20
6 Mascalzone Latino, 19
7 +39, Italien, 16
8 K-Challenge, Frankrike, 16
9 United Internet, Tyskland, 9
10 China Team, 5
11 Team Shosholoza, 4

Victory Challenge besegade visserligen det spanska laget, både i Valencia i juni och i Malmö nu, men Desafío Español liksom Mascalzone Latino kan lätt gå om i den kommande helgens Malmö-Skåne Louis Vuitton Akt 7, som handlar om fem fleet race, där alla tolv teamen (Alinghi också) är på startlinjen samtidigt.

Väderprognosen kan gynna Victory Challenge, medellätta vindar utlovas. Det var just i sådana vindar som Victory Challenge vann motsvarande deltävling – på vattnet – i Valencia i juni. Efter beslut från juryn, Victory Challenge hade tagit in vatten vid kölbultarna och diskvalificerades i en match, halkade teamet ner till en sjätteplats totalt, en femteplats bland utmanarna, i resultattabellen för den akten.

Seglarna blir hellediga i morgon – för att återkomma till basen på torsdag för att förbereda sig för fredagens inledande två fleet race.

– Vi är profesionella seglare, många av oss med OS-satsningar bakom sig, så vi kan ladda om, säger Mattias Rahm, strateg på båten.

I matchracingakten de senaste sex dagarna vann Victory Challenge fyra matcher och förlorade sju. Det var två färre vinster än i motsvarande deltävling i Valencia.

– Starterna har varit vårt största problem, säger Mattias Rahm.

– 60-70 procent av dem som vinner starten i matchracing vinner matchen, 80 procent som leder vid toppmärket första gången vinner matchen. Vi har egentligen bara vunnit en start – och ändå vunnit fyra matcher, säger Mattias Rahm.

– Vi måste bli betydligt bättre i starterna, är hans slutsats.

I fleet racen är upplägget på starterna helt annorlunda än i matchracing, där det är en hård taktisk kamp mellan två båtar. I fleet racen kämpar 12 båtar samtidigt för att positionera sig bäst, utan att egentligen ta hänsyn till motståndarna.

Just nu har prisceremonin avslutas i America’s Cup-hamnen i Malmö.

Segrare i Malmö-Skåne Louis Vuitton Akt 6: Alinghi, som inte förlorat en enda match under de sex dagarnas seglingar.

Alinghi deltar i de totalt tio obligatoriska deltävlingarna före Louis Vuitton Cup 2007. Vinnaren av den utmanarserien möter sedan Alinghi i America’s Cup-finalen 2007.

Tre av de tio deltävlingarna är klara. Den fjärde seglas fredag, lördag och söndag. Ytterligare två äger rum i Trapani, Sicilien i månadsskiftet september/oktober i år. Tre arrangeras i Valencia under 2006 och sista deltävling sker just före Louis Vuitton Cup i Valencia i april 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *