Victory Challenge föll knappt mot Oracle efter stentuff segling

Victory Challenge gav BMW Oracle Racing en riktigt hård match idag. Matchen var jämn hela vägen, Örns båtfart bitvis överlägsen och Magnus Holmberg pressade den amerikanska skepparen Chris Dickson ända fram till mållinjen med tilltagande kraft.

Oracle vann med enbart 19 sekunder.
– Det var riktigt spännande, även ombord, säger Jonathan Taylor, fallman, när han och taktikern Stefan Rahm kommer för att möta medierna efteråt.

Victory Challenge hade också vunnit starten klart, 10 sekunder före BMW Oracle.

Amerikanarna fick dock upp farten under första kryssen och passerade svenskarna. Oracle rundade toppmärket för första gången 19 sekunder före Victory Challenge.
Vid bottengaten hade den ledningen ökat med endast tre sekunder.

Sen var det Victory Challenge som pressade, speciellt i slutet av andra kryssen, där det bara skiljde en och en halv båtlängd mellan de två.

Och i slutet på sista länsen ökade Magnus Holmberg och hans besättning pressen ytterligare.
– Besättningsarbetet fungerade utmärkt, det är synd bara att det inte räckte till seger, säger Jonathan Taylor, som i föregående America’s Cup seglade för GBR Challenge.

Victory Challenge hade tuffast tänkbara motstånd idag, och förlorade i matchen före mot Emirates Team New Zealand med en minut och 30 sekunder.

Det betyder att alla fyra topplagen är klara. Victory Challenge har tre vinster hittills och fyra matcher kvar; mot K-Challenge och Team Shosholoza i morgon och mot United Internet Team och Mascalzone Latino på tisdag. Med den båtfart som Örn uppvisat – och med det besättningsarbete som teamet visat hittills – finns det fortfarande goda chanser att överträffa det lysande resultatet i Valencia i juni. Då vann Victory Challenge sex av matcherna i motsvarande deltävling.

Redan i första matchen i morgon kommer ett avgörande. Då är motståndaren K-Challenge, som för närvarande har fem segrar och ligger före Victory Challenge i resultattabellen. K-Challenge har dock inte bara Victory Challenge kvar utan också två av toppteamen i sina återstående fyra matcher.

Dagens intressantaste match seglades mellan Alinghi och United Internet Team. Tyskarna vann starten och ledde vid toppmärket efter första kryssen. Detta sedan storsegelfallet gått sönder hos Alinghi och United Internet Team fått flera hundra meters ledning. Alinghi löste sitt problem och hissade storseglet på nytt. Sen var det som om det schweiziska America’s Cup-innehavaren hämtade en turbokraft som inte behövts tidigare. Innan första länsen var klar hade Alinghi passerat tyskarna och vann till slut med två minuter och 16 sekunder.

Ställningen i Trapani Louis Vuitton Akt 8 (efter 7 av 11 flighter)
1. Alinghi, 7
2. BMW Oracle, 6
2. Team New Zealand, 6
2. Luna Rossa, 6
5. K-Challenge, 5
6. Victory Challenge, 3
7. Desafío Español, 3
8. Team Shosholoza, 2
9. +39, 1
9. Mascalzone Latino, 1
9. United Internet Team, 1
9. China Team, 1

Akt 8 är planerad att vara klar på tisdag. På fredag är det dags för nästa deltävling som består av fem fleet race.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *