Victory Challenge slog åtta av nio America’s Cup-syndikat

Det är Victory Challenges första tävling efter tillkännagivandet av utmaningen till nästa America’s Cup. Det handlar om Elba Cup och alla de tio America’s Cup-team som hunnit etablera sig har deltagit. Magnus Holmberg och hans besättning har presenterat sig kraftfullt – genom att slå åtta av de nio motståndarsyndikaten.


Foto: Elba Cup

– Det känns underbart skönt att segla igen, och att få göra det med den här besättningen och med detta motstånd, säger Magnus Holmberg.

– Att placera sig bättre än åtta av de nio America’s Cup-motståndarteamen måste ge oss väl godkänt, säger han.

Genom sitt deltagande i Elba Cup, som ingår i den internationella matchracingtouren Swedish Match Tour, har Magnus Holmberg också introducerat de första medlemmarna av Victory Challenges besättning inför sommaren för-regattor i Valencia, Malmö och Trapani, Sicilien. De för-regattorna innebär starten för den obligatoriska delen av 32a America’s Cup som avgörs i Valencia 2007.

De första namnen i Victory Challenges besättning som Magnus Holmberg, 43, därmed tillkännager är Martin Krite, 24, Lars Linger, 44, Oskar Ljung, 29, och Mattias Rahm, 32.

Martin Krite, mittfördäckare, och Oskar Ljung, spinnakertrimmare, har längst bakgrund i Victory Challenge, de har varit med sedan starten inför Auckland 2002/2003. Förutom att segla en America’s Cup-båt har de också specialkunskaper om yachten. Martin Krite är expert på alla tamparna, Oskar Ljung på hydrauliken.

Genuatrimmaren Lars Linger, i förra America’s Cup och nu, är ett av Sverige mest erfarna seglingsproffs, med ett VM-guld i matchracing (med Russell Coutts), tre VM-brons i matchracing (med Peter Isler) och vinnare av världscupsserien Swedish Match Tour (med Magnus Holmberg).

Den nye taktikern Mattias Rahm är bror med Victory Challenges tidigare taktiker Stefan Rahm, som numera är förbundsdirektör på Svenska Seglarförbundet.

– Mattias tänker på många sätt som Stefan, och han är den mest talangfulla matchracingseglaren som kommit fram de senaste åren i Sverige och han känns därför som ett helt naturligt val av taktiker, säger Magnus Holmberg.

Mattias Rahm har fyra VM-medaljer, varav två guld i E-jolle, och ett brons (1998) och silver (1999) i 470 med Johan Molund som han också OS-seglade med i Sydney 2000. Sedan dess har han satsat på matchracing.

Dessa har de senaste dagarna seglat Elba Cup med enbart America’s Cup-team eller America’s Cup-erfarenhet mot sig.

Vinnaren av världens mest prestigefylld trofé senast, schweiziska Alinghi, har haft två team med sig, med Ed Baird respektive Peter Holmberg som skeppare. BMW Oracle, finalist i utmanartävlingen Louis Vuitton Cup senast, har deltagit med Gavin Brady som skeppare.

Vinnaren av America’s Cup 1995 och 2000, Emirates Team New Zealand, har seglat med Ben Ainslie.

America’s Cup-finalisten 2000, Luna Rossa (tidigare Prada) har deltagit med två team, med Francesco de Angelis och James Spithill som skeppare, Mascalzone Latino – Capitalia Team, har seglat med Hamish Pepper som skeppare.

Dessutom har de fyra nya utmanarna varit med, italienska +39 (Iain Percy), sydafrikanska Team Shosholoza (Ian Ainslie), franska K-Challenge (Thierry Peponnet) och spanska Desafìo Español (Karol Jablonski).

De enda America’s Cup-team som inte deltagit är de två sist anmälda, tyska United Internet Team och China Team. Så lämnade de också in sina utmaningar den sista dagen, den 29 april.

Victory Challenge tog sig semifinal, vilket bara Luna Rossa med James Spithill som skeppare, gjorde av America’s Cup-teamen.

De övriga två semifinalplatserna gick till America’s Cup-veteranerna Russell Coutts och Peter Gilmour. Russell Coutts, som vann för Nya Zeeland 1995 och 2000 och för Alinghi 2002/2003, har fått sparken från det schweiziska teamet och regelverket förhindrar honom att skriva på för ett nytt syndikat. Peter Gilmour finns inte heller med i något team, men har seglat America’s Cup längre än någon nu aktiv, med Australien, Japan och USA.

Magnus Holmberg besegrades i två raka av James Spithill i semifinalen.

Russell Coutts vann finalen över Peter Gilmour med 3-2.

Victory Challenge är i övrigt inne i slutfasen av ombyggnaden av Örn (SWE-63) i Göteborg, under ledning av teamets shore manager Sam Murch. Båtklassen för America’s Cup har förändrats sedan Auckland, och den nya versionen tillåter mer segelyta, en lättare båt, med djupare köl, med samma stabilitet som tidigare. Resultet blir en lättare, snabbare båt som är “turbo-laddad” för 32a America’s Cup.

Victory Challenge räknar med att vara på plats i Valencia i månadssskiftet maj/juni.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *