Vindkraft inte bara för segelbåtar

Handelsflottan har aldrig varit större än nu. Samtidigt förorenas haven av utsläppen från fartygen, vilket ger stora problem för den globala miljön. Till det kommer larm om peak oil, global uppvärmning och ökade bränslekostnader. Det är dags att tänka nytt vad gäller drift av fartygen över haven. Det har bland annat Cargill och SkySail tagit fasta på. Men de är inte ensamma.


Foto: Framöver kommer fartyg runt om världen att bli allt miljövänligare.

Den internationella handeln har satt fart på fartygen runt om i världen. Aldrig förr har så mycket gods transporterats fram och tillbaka över världshaven. Det är en del av den globala ekonomin. Samtidigt ökar kryssningsalternativen för semesterresenärerna. Utbudet är stort, och intresset än större. Med den stora fartygsflottan som går över haven ökar problemen med den enorma bränsleförbrukning som krävs för att driva de stora fartygen framåt. Kostnaderna för drift av båtarna och miljökonsekvenserna blir allt större.

Miljövänliga lösningar
Mängder med miljövänliga lösningar har kommit på marknaden de senaste åren, efter alarmerande rapporter om global uppvärmning, peak oil och skenande energikostnader. De enklaste lösningarna har handlat om att minska förbrukningen av icke återvinningsbara energislag när fartygen ligger till hamn. Bland annat har ABB sedan tidigare installerat vindkraftverk för underhållsdrift av Stena-fartygen som ligger i hamn i Göteborg. Det är en bra början, men de stora vinsterna kan göras när fartyget är i drift på sjön.

Vindkraft vid drift
För att minska på oljeförbrukningen till havs, presenterar fler företag lösningar som kan minska såväl driftkostnader som utsläpp. En av de mer innovativa och lovande lösningarna erbjuds av Cargill. De har nyligen skrivit ett avtal med det tyska företaget SkySails GmBH om framtida vindkraftsdrift av stora fartyg. Drivningen kommer att komma från en enorm drake, 320 kvadratmeter stor som hänger mellan 100 och 400 meter uppe i luften. Den ska kunna driva ett fartyg om över 25 000 ton. Draken är fastsatt vid fartyget med hjälp av linor, och ett automatiserat datasystem set till att draken är placerad på effektivast möjliga sätt.

Stor reducering
Den nya produkten kan, om den håller vad den lovar, kunna reducera utsläppen från fartyget med upp till 35 %. FN har också engagerat sig i produktutvecklingen. Deras undersökning visar att 100 miljoner ton utsläpp per år skulle kunna undvikas om alla handelsfartyg använde sig av SkySails produkt. Det är en tiondel av hela Tysklands årliga utsläpp.

Konkurrenter
Cargill och SkySails är inte ensamma om att leta lösningar för mer miljövänlig drift av världens handelsfartyg. Solceller och vinddrivna fartygslösningar är under utveckling av Eco Marine Power. Bland annat prövas möjligheten att sätta solpaneler på tank- och bulkfartyg. Dessa förväntas testas i en större skala under 2012. Kryssningsrederiet Viking Line är inne på samma linje för sina kommande generationers kryssningsfartyg. De satsar både på segel fastsatta på själva fartyget och solcellspaneler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *