En positiv båtbransch tyder trender

Båtmässorna år 2011 avlöser nu varandra. Senast i raden är Allt för sjön. De visar på två tydliga trender. Den ena är att båtbranschen är tillbaka på banan. Den andra är att det som gäller nu är enkla och lättskötta båtar.

Om allt går som det är tänkt blir 2011 det andra året i rad där båtbranschen kan se klart ökade försäljningssiffror. Det märks på de välfyllda mässor som inleder året, inte minst på Allt för sjön. Här visas också de senaste trenderna upp, varav den tydligaste är de lättskötta och bränselsnåla småbåtarna. 

 

Kraschen
År 2008 var ett mardrömsår för många ekonomiska branscher. Marknaden dök med hela 40 %. Några återhämtade sig snabbt, men båtbranschen kom att bli en av de branscher som drabbades värst. Försäljningssiffrorna störttök och det renderade till att mängder med företag i Sverige såväl som utomlands gick i konkurs. År 2009 gick bland annat norska Askeladden och Sweden Yacht omkull. Samma år slutade Uttern att tillverkas i Sverige och storföretaget Nimbus gick från en bra vinst till en säker förlust om över 300 miljoner kronor. Det ledde till att en fabrik på Gotland fick läggas ner.

 

Uppgång att vänta
År 2010 syntes dock en svag ljusning. En ökning om 10 % blev slutresultatet när ordrarna levererats. De företag som klarat stålbadet kunde njuta av att orderböckerna blev mer fyllda och att marknaden sakta men säkert återhämtade sig. Nu i år räknas med ytterligare en stor ökning i försäljningen. Prognosen ligger på hela 10 % ökning. Bakom siffran står båtbranschens riksorganisation Swedboat. Det anser också många båtrederier, som satsar på nya modeller öch häftig marknadsföring. Många av företagen planerar dessutom expansion med nyanställningar.

 

Märks på mässorna
Uppgången märks inte minst på de mässor som båtbranschen anordnar. Helsingfors båtmässa i februari vittnade om rekordmånga utställare och en mängd nyheter. Detsamma gäller Allt för sjön, som pågår i skrivande stund. Här visas över 500 utställare än fler båtar. Nu vågar företagen ta plats igen. Det lönar sig. Orderböckerna fylls snabbt, i alla fall för de som anpassar sig efter den nya tiden.

 

Mindre båtar
Det går att se en förändring i båtbranschen som helhet. Trenderna speglar dagens melodi och ska gärna ha lätta skrov och låg bränsleförbrukning, då prismedvetenheten är mycket större nu än innan kraschen. Andelen små båtar ökar markant. Det är däremot fortfarande inne med stora båtar, då båttraditionen ändrats på senare tid. Numera är det kortturer med en Day-Cruiser istället för veckoturer som gäller.
Båtarna får också gärna vara tillverkade i slagtåliga aluminiummaterial. De är både lättskötta och tål lite tuffa tag. De kan dessutom vara kvar i vattnet bra mycket längre än sedvanliga båtar. Även det är en del i trenden om att det ska vara ett nöje att äga en båt. De ska lätt kunna tas ut vackra dagar, och inte vara till besvär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *