VM-brons för svenskar

När den sista och avgörande seglingen i World Match Racing Tour gick av stapeln i Malaysia blev det svenskt på prispallen. Tävlingen, under namnet Monsoon Cup, blev en jämn tilldragelse med ett rafflande slut. Till slut kom Berntson Sailing Team in som andra båt, och med det säkrade de också bronset i VM:et.


Foto:

Monsoon Cup sista helgen i november var en torhändelse i Malaysia. I och med att den gick som finaltävling i World Match Racing Cup samlades en mängd toppnamn för att göra upp om ära, berömmelser och stora prispengar. Svenske teamet Berntson Sailing Team var med, för att tampas om såväl tävlingsseger som säsongsseger, vilket är lika med en VM-medalj. De lyckades över förväntan och kom tvåa i tävlingen och säkrade en total tredjeplats i VM:et.
Jämnt tilldragelse
Det blev en jämn tilldragelse i Monsoon Cup i Malaysia. Inför finalseglingen låg Berntson Sailing Team inte bättre än på en sjundeplats. Men det var väldigt jämnt mellan toppbåtarna, vilket också gjorde att allt var osäkert intill den sista omgången. Då dessutom de bästa av de bästa valt att delta, blev det rafflande dueller. Med säker hand lotsade Johnie Berntson sin besättning under tävlingen: Olof Lundgren, Nils Bjerkås, Anders Dahlsjö och Magnus Lundberg vidare i heat efter heat. Det andra svenska teamet Hansen Team gjorde också de en stark insats och nådde en kvartsfinal, men de stoppade där.
Rätt vinnare
Finalrundan som gick på söndagen den 27 november gick emot den redan klara Match Racingcup-vinnaren Ian Williams. Han och hans team hade säkrat totalsegern i och med kvartsfinalvinsten i Monsoon Cup. När teamet dessutom vann Monsoon Cup, kändes det inte mer än rättvist, med tanke på de resultat teamet visat upp under hela säsongen. Det blev till slut 3-1 till Ians team, gentemot Berntsons. Det blev den andra andraplatsen i rad, då teamet lyckades komma in som andre båt i Bermudas härförleden också. Tack vare denna starka avslutning, blev det således en tredjeplats till slut i totalcupen, det som också kallas för VM. Det är dock fler än de som deltog i finalracet som kan ta åt sig äran för medaljen. Tidigare under säsongen har Berntson också haft med Niklas Carlzon, Björn Lundgren, Daniel Wallberg, Oscar Angervall och Johan Barne.
Nya mål
Självklart är team Berntson Sailing Team mycket nöjda med insatsen. De hade hoppats på en seger som avslut, men känner ändå att de gjort sitt allra bästa under säsongen. Det gäller inte minst avslutningen. Nu är det dags att åka hemåt för att planera nästa säsong och skaffa nya mål, nu när det första: att ta en VM-medalj uppnåtts.