Volvo Ocean Race i Auckland

Den fjärde delsträckan i den stora världsomseglingstävlingen Volvo Ocean Race har avslutats. Samtliga av deltagarna i Volvo Ocean Race har just anlänt till Auckland, Nya Zeeland. Först i mål blev team Groupama. Som god och stolt tvåa kom team Puma Ocean Racing, ett team som tidigare stött på riktigt stora problem. Den här gången var dock revanchen ett faktum, särskilt som de med knapp marginal lyckades klå totalledaren i tävlingen – Telefónica.


Foto:

Färden för de deltagande teamen i Volvo Ocean Race har lett dem till Auckland, Nya Zeeland. Vad kunde vara bättre? Det är en stad som utnämnts till världens seglingshuvudstad. Men vägen dit var mycket tuff, med starka strömmar och opålitliga vindar.
Groupama vann
Det tog närmare tjugo dygn att ta sig tills staden, från Sanya i Kina. Trots den mycket långa distansen blev det rafflande scener och uppgörelser för att få de bästa placeringarna i denna delsträcka, som var nummer fyra i ordningen. Först i mål blev den franska båten Groupama. Det var en bedrift i sig att komma i mål, då båten sprang läck och över ett ton vatten fick pumpas ut för att göra Groupama sjöduglig igen. Till slut lyckades de även vinna sträckan, till teammedlemmen Brad Marsh extrema lycka. Han är Nya Zeeländare själv och det gick inte att ta miste på att den månghövdade publiken som tog emot vinnarna, var medvetna om detta.
Puma tvåa
Puma Ocean Racing team tog sig in på en mycket hedrande andraplats. Detta i god konkurrens med de andra båtarna på havet. Tredje båt att äntra målgången blev racets för närvarande totala ledare, Telefónica. Men det var på håret. Teamet var tätt följda av Camper, som besegrades med knappaste möjliga marginal: 93 sekunder. Inte långt därefter kom Abu Dhabi Ocean Racing Team. De var 34 minuter efter Camper.
Utmaning
Säsongen 2011-2012 har hittills varit en rafflande historia för Volvo Ocean Race-deltagarna. Sträcka fyra var inget undantag. Alla skeppare och teammedlemmar är rörande överens om att denna delsträcka var en riktig prövning. Från början till slut. Flera menar att det varit den svåraste sträckan hittills. De starka strömmarna piskade upp havet till vågor över åtta meter och risken att fastna i områden av total stiltje har ställt teamens kunskaper på sin spets. Det har varit enormt viktigt att läsa vindarna rätt, och att hitta vind i seglen.
Sammandraget
Telefónica, som visade framfötterna redan i början av tävlingen, ligger fortsatt först i tabellen efter fyra avverkade sträckor. De har hittills varit obesegrade, men den här gången fick de alltså nöja sig med en tredjeplacering. Totalt har Telefónica skramlat ihop 121 poäng. Därefter ligger nu Groupama, som den här gången vann delsträckan. Teamet har nu 103 poäng. Som trea ligger Camper med 98 poäng och Pumas Team är fyra med totalt 78 poäng. Med tanke på Pumas katastrofala inledning, där de fick bryta sträcka ett efter ett mastbrott, har båtens teammedlemmar och skeppare gjort en stor comeback.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *