Volvo Ocean Race överraskade av tropisk storm

När deltagarna i Volvo Ocean Race lämnade Miami för att påbörja tävlingens sjunde delsträcka till Lissabon, verkade allt till en början vara frid och fröjd. Men lugnet höll inte i sig länge. Den tropiska stormen Alberto drog hastigt in flera av båtarna i ett kaos av åska, regn, hagel, höga vågor och kraftiga vindar. Blixtarna slog ner i vattnet runt båtarna och vad som började som en lugn etapp blev snart en fråga om ren överlevnad för besättningarna.


Foto:

Groupama i ledningen
Groupama (med två svenskar ombord) var den enda båten som lyckades läsa av vädret korrekt i tid och göra en lyckad manöver bort från stormen. Dessutom fick de då riktigt bra vind i ryggen, vilket gjorde att de snabbt drog ifrån de övriga deltagarna. Men när de resterande fem båtarna försökte dra nytta av de starka vindarna vid sidan av stormen, gjorde Alberto plötsligt en oväntad vändning och svepte in båtarna mitt i stormen. Under 12 hektiska timmar fick besättningarna kämpa med att hålla sig flytande.

Besättningsman skadad
Värst blev det för CAMPER, som efter att ha kämpat sig igenom ett särskilt kraftigt ovädersmoln fastnade i de lugnare vindarna i stormens öga och därmed halkade ner från andra till femte plats. När PUMA och Telefónica såg vad som hände CAMPER hann de nätt och jämt göra en undanmanöver och kunde undvika att gå samma öde till mötes. Lyckligtvis kom alla deltagare undan med livet i behåll, utan några större skador – även om de flesta kände sig ganska mörbultade efteråt. Ombord på Abu Dhabi Ocean Racing fick en av besättningsmännen ett kraftigt slag mot huvudet när en våg sköljde in över relingen, men annars kunde man mest konstatera trötthet, hunger och onda ryggar i sviterna efter stormen. Och ingen har gett upp! När alla fått vila och fått i sig lite mat var samtliga deltagare redo att ta nya tag och satsa på att vinna.

Lugnare vindar gör att flottan börjar komprimera
Nu när båtarna har tagit sig ur stormen har vindarna lugnat ner sig betydligt – särskilt där ledaren Groupama befinner sig. De övriga deltagarna har dock fortfarande vind i seglen och börjar därför knappa in med stormsteg. Tvåa ligger just nu PUMA, tätt följd av tävlingens totalledare Telefónica. Men den sjunde delsträckan Miami-Lissabon har bara börjat och hela etappen förväntas ta minst11 dagar, så mycket kan hända innan deltagarna når målet. När det nu återstår tre offshore-etapper befinner sig Telefónica som sagt fortfarande på topp med 165 poäng, följt av Groupama på 158, CAMPER på 152 och PUMA på 151 poäng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *