16-åriga världsomseglaren misslyckades

16-åriga amerikanskan Abby Sunderland fick den 11 juni ge upp sitt försök att bli den yngsta någonsin att segla jorden runt ensam nonstopgenom tiderna. Efter en dramatisk räddningsinsats i Indiska Oceanen har Abby flugits i land och båten bärgas i skrivande stund i hamn.


Foto: GizaraArts.com

En ung amerikansk dam vid namn Abby Sunderland har försökt att bli den yngste ensamme världsomseglaren genom tiderna. Om hon hade lyckats hade hon slagit rekordet med några månader, ett rekord som slogs av en av hennes egna bröder, Zac Sunderland, år 2009. Han var då 17 år gammal. Färden påbörjades den 23 januari från den Kaliforniska kusten, där hon också bor.

Problem tidigare
Abby har alltid varit en äventyrerska och har liksom sin bror en stor passion för segling. Hon är den näst äldste i en skara om sju barn, där alltså den äldre brodern delar samma intresse för segling. Båten som hon färdades med, Wild Eyes, är en Open 40, en segelbåt som utvecklats just för längre ensamseglingar.

Abby Sunderland fick redan i maj månad ge upp hoppet om en non-stopresa över världshaven då hon var tvungen att lägga till i hamn utmed Sydafrikas kust. Båten Wild Eyes utrustning var skadad och Abby behövde hjälp med att få det reparerat. Trots missödet fortsatte Abby sin resa runt jorden. Hon hann lite drygt halvvägs på sin resa, när oturen var framme igen.

Rapporterad saknad
Den 10 juni rapporterades Abby som saknad. En timme efter senaste samtalet med familjen, där Abby uppgav att sjön var hård men seglingsbar, uppfattade kustbevakningen utanför Madagaskars kustband att Wild Eyes nödraketer avfyrades. Efter det var den satellitlänk som fanns till båten död, och Abby okontaktbar. Efter att kustbevakningen kontaktat familjen drogs ett stort räddningspådrag igång i Indiska Oceanen öster om Madagaskar.

Pådraget blev en internationell affär där australiska flygplan avsökte området där raketerna avfyrats samtidigt som franska, australiska och amerikanska fartyg ryckte ut. Det tog som tur var inte lång tid att hitta den nödställda unga damen. Dagen efter flögs hon till fast land igen på ön Kerguelen, och är i skrivande stund på väg till Madagaskar på ett större fartyg. Masten på båten var dock bruten och en fiskebåt fick ge sig ut för att bärga den sjöodugliga båten. Nu skriver hon själv på sin blogg att hon ber om hjälp att rädda Wild Eyes, båten som fortfarande är på drift på havet.

Kritik
Världsomseglingen har varit kritiserad, inte minst för att Abby är så ung och oerfaren. Träningen inför avseglingen i januari var nog så omfattande, men då havet kräver enorm erfarenhet och kunnande, anses sexton år vara på tok för ungt för den här typen av ensamseglingar. Dessutom har en del kritik riktats mot att hon på egen hand försökt att korsa Indiska Oceanen under maj och juni månad, månader då det på denna sida av jorden är vinter. Det är tid då det råder erkänt dåliga förhållanden på det enorma havet, med stor risk för att råka ut för orkanvindar och extremt hög sjö.

Den som vill följa Abbys vidare äventyr kan gå in på hennes hemsida: www.abbysunderland.com


Foto: GizaraArts.com