ÅF Inshore Race – kappsegling i centrala Stockholm

Lördagen den 28:e juni kommer Stockholms ström att fyllas av segelbåtar när starten för årets ÅF Inshore Race, d v s inomskärsvarianten av ÅF Offshore Race (före detta Gotland Runt) hålls mitt i stan. Runt lunchtid kommer ett hundratal amatörer och proffsseglare att bege sig i väg från Kastellholmen och segla ut förbi Nackas stränder på en ca 20 Nm lång regatta i Stockholms inre skärgård, för att sedan vända tillbaka mot stan och gå i mål vid Blockhusudden intill Fjäderholmarna under eftermiddagen.

Den exakta bansträckningen kommer att anpassas utefter de rådande väder- och vindförhållandena. Men årets stora nyhet i ÅF Inshore Race är att både starten och målgången kommer att ske mitt i centrala Stockholm, vilket arrangörerna, KSSS (Kungliga Svenska Segelsällskapet), hoppas ska dra en rejäl publik till eventet och gynna segelsporten i stort. Prisutdelningen kommer att hållas samma kväll kl. 19:00 på den stora scenen i Batteriparken på Skeppsholmen och förhoppningen är att publiken ska följa med dit. Gemenskapen och den goda stämningen runt omkring är för många minst lika viktiga som själva tävlingen och årets upplägg är tänkt att främja den sociala delen av evenemanget för både seglare och åskådare.

ÅF Inshore Race är inte en elitkappsegling utan öppen för alla som är intresserade av att att delta och har en båt med SRS-tal/mätbrev. Kravet är dock att det finns VHF-radio ombord och att denna är påslagen under hela racet. Av säkerhetsskäl ska båten även vara försedd med motor. För att inte störa nyttotrafiken eller orsaka onödiga risker så är dock maxantalet satt till hundra deltagare. Men alla kan verkligen vara med och tampas om förstaplatsen, förra året var det t ex en Folkbåt i trä som kammade hem segern. Inomskärskappseglingen kan fungera lite som uppvärmning för de som ska delta i ÅF Offshore Race, som går av stapeln redan dagen efter, men den kan även vara en bra inkörsport till kappsegling för den som kanske inte känner sig redo att ge sig ut på det stora vida havet riktigt än.

Mer information finns på: http://www.ksss.se/AFOR/AF-Inshore-Race-2014/

Foto: www.flickr.com/photos/dylanjames/2803998094/