Seglarskola för alla – mitt i Göteborg

Ett av de främsta önskemålen bland göteborgarna är att komma närmare vattnet och denna önskan är en av många som man hoppas uppfylla inför stadens 400-årsjubileum 2021. Men redan nu har man tagit ett steg på vägen. I början av maj öppnade nämligen en seglingsarena i Frihamnen, där alla som vill – oavsett ålder eller förutsättningar – har möjlighet att lära sig segla.

Projektet ”Alla kan segla” startades upp på initiativ av AccessAbility Center, som är en del av Göteborgs Kungliga Segelsällskap, GKSS, och grundtanken med satsningen är att alla som vill ska ha möjlighet att prova på sporten. AccessAbility Center började med sin verksamhet redan 2008, i samarbete med den ideella föreningen Passalen, och har idag runt ett trettiotal seglare som tränar aktivt även med funktionsnedsättningar. Om intresset finns ska den den fysiska förmågan helt enkelt inte behöva utgöra något hinder för att kunna njuta av segling. Båtarna som används i den nya seglingsarenan är så kallade Accessjollar, som är lätta att manövrera och enkla att ta sig i och ur, vilket gör det möjligt att följa med oavsett vilka fysiska behov eller förkunskaper man har.

Inför Göteborgs 400-årsjubileum finns planer på att förvandla Frihamnen och de kringliggande områdena till en myllrande oas, där invånarna ska kunna njuta av en grönskande miljö och närheten till vattnet – mitt i innerstaden. ”Alla kan segla” är bara en av flera aktiviteter som kommer att pågå under sommaren inom projektet platsbyggnad i Älvstaden. Aktiviteterna är tänkta att få fart på en dialog kring utformningen av den nya stadsdelen och kommer att ligga till grund för det fortsatta arbetet med utvecklingen av den framtida Jubileumsparken.

Den som känner för att prova på segling kan bege sig till Frihamnen på lördagar mellan kl. 11:00 och 16:00 fram till och med vecka 25, samt vecka 34-44. Under vecka 28-31 är arenan även öppen för allmänheten på söndagar samma tid. Måndag-onsdag fram till och med vecka 25, samt vecka 35-44 erbjuds även seglarskola för skolklasser mellan kl. 10:00-15:00.

Seglingsarenan finns i bassängen intill den nyligen öppnade Rollerderbybanan, som även den är en del av Frihamnsprojektet.

Mer information finner du på: www.gkss.se/frihamnen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *