Anna Kjellberg ny världsmästarinna i matchracing

I helgen gick VM i Matchracing för damer av stapeln utanför irländska Cork och det var den svenska skepparen Anna Kjellberg och hennes dedikerade besättning som seglade hem både segerpokalen och världsmästartiteln, när de slog den danska världsettan med 3-1 i finalen.

Slaget stod som sagt mellan Anna Kjellberg och den topprankade danskan Camilla Ulrikkeholm, som tog en knapp ledning efter att ha vunnit den första av söndagens finalmatcher. Stundtals hårda och skiftande vindar tillsammans med starkt tidvatten gjorde seglingen tuff för tjejerna, men svenskorna behöll kontrollen hela vägen och lyckades gå i mål en båtlängd före danskorna i den andra matchen. Anna och hennes team vann sedan även det tredje racet och pressen var hård på Ulrikkeholm att försöka vända tävlingen. I sista matchen kom Kjellberg iväg sent i starten men tack vare bra strategi och ett par fördelaktiga vinskift knappade de snart in på den danska båten. Med god kontroll på undanvinden tog de sig till slut i mål med danskorna några båtlängder bakom sig.

Till sin hjälp hade Anna Kjellberg ett stabilt och sammansvetsat team bestående av Vanja Lundberg, Karin Almquist och Annika Carlunger, som efter sju VM-silver äntligen fick fatt på det eftertraktade guldet. Carlungers lyckliga utrop ”Äntligen, efter alla dessa år!,” var bland det första som hördes från den svenska båten efter målgången. Och även skepparen formligen strålade av glädje. ”Det här är helt otroligt, det bara bubblar inom mig. Vi har aldrig tidigare genomfört en regatta med så härlig känsla,” jublade den nyblivna världsmästarinnan efter tävlingen.

Anna har dessutom ännu en stor (eller snarare liten) anledning att jubla. För bara fem veckor sedan blev hon nämligen mamma till en liten dotter och hon tillägger att de senaste veckorna har varit minst sagt galna. Men det var ingenting som märktes under söndagens final. ”Vi har utvecklats för varje match den här regattan, och vi vet att i matchracing är det aldrig över förrän det är över. Sedan tror jag att vi hade psyket med oss också, vi hade lugn och ro i båten även när det var svårseglat”, berättade Kjellberg efter guldmatchen.

Annas GKSS-kompis Caroline Sylvan kom också långt i mästerskapet, men förlorade dessvärre i bronsmatchen mot amerikanskan Stephanie Roble och slutade på fjärde plats i tävlingen.

VM-seglingen i Cork är den första av fem deltävlingar i Women’s International Match Racing Series (WIMRS). Nästa regatta kommer att seglas i franska Vannes i slutet av juli och mellan den 4 och 9 augusti kommer WIMRS till Sverige för Lysekil Women’s Match. Sedan fortsätter serien i Sheboygan, USA, i september och finalen går av stapeln i koreanska Busan i oktober.

Källa: www.gkss.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *