ÅF Offshore Race 2014 i full gång

Igår, den 29:e juni, gick startskottet för den 77:e upplagan av den klassiska havskappseglingen Gotland Runt, som sedan några år tillbaka går under namnet ÅF Offshore Race. Starterna var ganska odramatiska, men inte desto mindre tuffa, tack vare svaga vindar. Runt tiotiden på söndagskvällen hade dock hälften av båtarna tagit sig ut på öppet hav och på måndagsmorgonen passerade den sista båten Almagrundet sydost om Sandhamn. De fortsatt lugna vindarna, dimma och ostadigt väder bådar emellertid för en krävande segling för alla deltagare.

Varje år lockar denna anrika kappsegling såväl glada amatörer som proffsseglare till startfältet och de senaste fyra åren har allmänheten också kunnat följa starterna på första parkett i mitt inne centrala Stockholm. Därmed har tävlingen blivit en riktig folkfest och trots den halvdana väderleken var det runt 100 000 åskådare som hade slutit upp på kajerna för att bevittna när de närmare 300 båtarna under söndagen begav iväg från Stockholms ström. Och det var inte bara svenska seglarfantaster som tagit sig an den 350 nautiska mil långa banan runt Gotland och tillbaka till målet utanför Sandhamn. Havskappseglingen är en av de största i norra Europa och i årets tävling deltar totalt 40 utländska båtar från tio olika nationer.

Vid tretiden på måndagseftermiddagen, med ca 40% av banan avklarad, ledde Blixt Pro Sailing, med skepparen Tomas Blixt, storbåtsklassen. Och äventyrerskan Renata Chlumska, som efter en vår av intensiv träning för första gången ingår i besättningen, rapporterade på Twitter att de efter en seg dag äntligen fått lite vind i seglen. Vid halv fyra hade de passerat Gotska Sandön och var på väg mot Visby i ca 9 knop. Men enligt den senaste uppdateringen på KSSS hemsida vid 16:00 hade tyska Varuna, som valt att gå lite närmare land, tagit över ledningen och Blixt Pro Sailing hade då tappat vind och var nere i ca 4,6 knop. De oberäkneliga vindarna borgar dock för en minst sagt spännande kamp in i det sista.

Läs mer och följ racet live på http://www.ksss.se/AFOR2014/

Foto: Bengt Nyman (www.flickr.com)
https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *