Åk på vraksafari i världens första marina kulturreservat

Kl. 11:15 lördagen den 17:e maj invigs Dalarö skeppsvraksområde och därmed öppnas också världens första marina kulturreservat för allmänheten. Dagen till ära kommer det att bjudas på invigningsceremoni i Tullhusparken med sedvanlig bandklippning och tal av bland andra historikern och författaren Herman Lindqvist och marinarkeologen Jens Lindström från Statens Maritima Museer. Efter ceremonin kommer det givetvis också att vara möjligt att följa med ut på en premiärtur i vrakområdet – till kraftigt reducerat pris. Därutöver kan man även besöka utställningen Dalarö Showroom i Tullhuset och kika in i Anders Franzéns bod, som kommer att hållas öppen under dagen.

Alla som är intresserade av svensk sjöhistoria kommer säkerligen att ha god behållning av dagen, likaså den som tycker det är spännande att se gamla mytomspunna skeppsvrak och höra berättelser om hur och varför fartygen hamnade på havets botten. Under vrakutflykten kommer det att bjudas på en historisk guidning av vattnen kring Dalarö, samtidigt som det berättas om de sjunkna skeppen och visas unikt bildmaterial och filmer från vraken ombord på turbåten. En vraksafari lämpar sig precis lika bra för barn som för vuxna, så varför inte passa på att göra en familjeutflykt till Dalarö under invigningsdagen?

Premiärturerna sker ombord på båten Vindbådan och varar i 45 minuter. Under invigningsdagen kostar vraksafarin 295 kr per person, mot normalpriset som ligger på 495 kr. Det kommer att köras flera turer under eftermiddagen den 17:e, men vill du säkra en plats kan det nog vara klokt att anmäla dig i god tid. Anmäler dig gör du enklast via ett formulär på hemsidan: www.dalaroskeppsvrak.se/invigning-20726915

Den som får mersmak och vill dyka ännu lite djupare ner bland vraken har även möjlighet att boka in en vraksafari med ROV (Remotely Operated Underwater Vehicle), d v s en fjärrstyrd undervattensrobot som försetts med en högupplöst kamera. Roboten styrs av en ROV-pilot och medan den utforskar vraket nere på havsbotten kan du följa hela händelseförloppet live via en bildskärm ombord på båten. Läs mer om vraken och de olika turerna som erbjuds på www.dalaroskeppsvrak.se.

Foto: Jens Lindström, SMM
(http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/)