Svenska Peder korsade Atlanten – ensam – i en roddbåt

För tre månader sedan begav sig den 34-årige takläggaren Peder Åström från Luleå iväg på en resa som skulle komma att placera honom i de svenska historieböckerna. När han klev i land i Västindien häromdagen blev han nämligen den förste svensken någonsin som ensam tagit sig över Atlanten i en roddbåt. Resan gjorde han som ett projekt för att stödja och uppmärksamma Naturskyddsföreningens arbete mot bottentrålning med förhoppningen är att de ska lyckas få till ett förbud.

Totalt tog det 91 dagar för Peder att ro de dryga 466 milen mellan Teneriffa och den västindiska ön Dominica, där han i fredags äntligen kunde sätta fötterna på fast mark. På stranden mötte mamma Marie upp med en stor kram. Hon var även på plats och vinkade av honom när han rodde iväg från Teneriffa och de har haft kontakt via satellittelefon under hela resan.

Peder berättar för Aftonbladet att han inte tyckte det var särskilt jobbigt att vara ensam under så lång tid. ”Det var inga problem alls. Jag är norrbottning, så det sitter väl i ryggraden”, säger den glada, men ganska trötta och aningen mörbultade 34-åringen. Båten och utrustningen fick utstå en hel del slitage, men höll trots allt ihop riktigt bra. Värre var det kanske med Peder själv, trots att han hade handskar på sig så har han fått blåsor och valkar på händerna och fingerlederna värker. Han säger att han rodde flera timmar varje dag och försökte sova på nätterna men det var svårt eftersom båten gungade okontrollerat hela tiden och temperaturen låg konstant på över 30 grader inne i den lilla sovhytten. Han var också tvungen att ställa klockan på ringning varje timme för att gå upp och kolla så att allting var okej. Det är ju en nackdel med att resa ensam, det finns ju ingen annan som kan ta över.

Nu säger Peder att han mår bra och att det är skönt att ha klarat av det, men det var motigt många gånger under resans gång med höga vågor, motvind och strömmar som tog honom i motsatt håll mot dit han skulle, vilket slog ner på humöret. I stort sett fortlöpte dock roddturen utan några större missöden, men under den tredje veckan till havs berättar han att han hamnade mitt i ett kraftigt åskväder. Stora blixtar slog ner överallt runt båten så det var bara ren tur att ingen av dem träffade honom. Resan slutade inte heller riktigt som planerat. Han var på väg mot Barbados, men natten till fredagen märkte han att båten hade drivit iväg åt helt fel håll. Han fick dock hjälp av en fiskebåt som bogserade honom till en närliggande marina. Så resan slutade på Dominica istället, men den planerade sträckan hade han i vilket fall som helst tillryggalagt och därmed blev han också den förste svensken att ha rott ensam över Atlanten.

Man kan ju dock fråga sig hur någon kan komma på en så pass extrem idé som att alldeles ensam försöka ta sig över ett världshav i en roddbåt. För Expressen berättar Peder att idén föddes efter att han för fyra år sedan ramlade ner från ett tak på jobbet och skadade sig svårt i ryggen. Under rehabiliteringen kände han att han ville göra något riktigt storslaget, något som kunde förändra världen, eller i alla fall miljön. Så han bestämde sig helt sonika för att ro över Atlanten som ett sätt att stödja Naturskyddsföreningens kampanj för att stoppa bottentrålning. Peder tillägger att han säkert kommer att ta sig an fler utmaningar framöver, men kanske inte fullt lika extrema som denna.

Nu ser Peter fram emot att återgå till vardagen igen med jobb, träning och TV-tittande. Och gissningsvis blir det även en hel del god dryck och ”riktig lagad” mat. Två av militärens konservburkar per dag var nämligen det som stod på menyn ute på havet. Peder hade även med sig ett vattenreningsverk och säger att han faktiskt tyckte Atlantvattnet smakade bättre än flaskvattnet han hade med sig från Teneriffa.

Källor: Aftonbladet och Expressen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *