Göta kanal öppen för säsongen

Nu är det fritt fram att ta en tur på Göta kanal igen. Sedan den 9:e maj är nu hela kanalen öppen, inklusive sträckan Mem-Norsholm, som tidigare under våren drabbades av ett jordskred. Några av de nyheter besökarna kan ta del av i år är vandringsupplevelser längs med kanalen och fler anpassade aktiviteter för barnfamiljer. Den största förändringen har dock skett vid gästhamnen i Borensberg, där ett vackert gammalt magasin just nu håller på att förvandlas till en toppmodern serviceanläggning, som bland annat kommer att hysa turistbyrå, butik och café. Strax intill kommer det även att anordnas en speciell ställplats för besökare som anländer med husbilar.

Totalt har Göta kanalbolag investerat 15 miljoner kronor i ombyggnadsprojektet och hela gästhamnsanläggningen planeras stå klar i mitten av juni. Med denna storsatsning hoppas de kunna gynna både båtburna besökare och turister som tar sig hit på andra sätt för att uppleva den härliga miljön kring kanalen. Den senare gruppen har också växt de senaste åren, vilket enligt Göta kanalbolags VD, Anders Donlau, gör det extra roligt att de nu kan erbjuda ett antal olika vandringsupplevelser längs kanalen – även anpassade för den internationella marknaden.

Göta kanal har sedan en tid tillbaka även erbjudit en praktisk app som ger båtturister snabb information om det mesta som kan vara bra att veta under en kanalfärd, såsom var passagerarbåtarna befinner sig, slussar, broöppningar, gästhamnar, service och matställen. Hittills har appen emellertid endast funnits tillgänglig på svenska, men inför säsongen kommer den även att släppas på engelska och tyska. Och behovet finns, runt trettio procent av alla fritidsbåtar som besöker Göta kanal varje år är nämligen utländska.

Den som kanske inte har en egen båt men ändå vill uppleva kanalen från vattnet kan givetvis välja att resa med något av passagerarfartygen. Från och med den 31:a maj finns möjlighet att boka in en riktigt klassisk kanalkryssning mellan Göteborg och Stockholm med M/S Juno – världens äldsta passagerarfartyg med övernattningsmöjligheter som fortfarande är i drift. M/S Juno firar nämligen hela 140 år i år.

Inför denna säsong har Göta kanalbolag också satsat extra mycket på att erbjuda upplevelser som är speciellt anpassade för barnfamiljer. Det finns flera olika upplevelsepaket att välja mellan, både för dem som vill uppleva kanalmiljön från vattnet och uppe på torra land. Piratäventyr, kanotpaddling, cykelturer och skattjakt är bara lite av det som erbjuds. Familjer som söker något lite utöver det vanliga kan till och med boka in boende i en ”stubbe”.

Göta kanal har öppet fram till och med den 28:e september 2014.

Läs mer på: www.gotakanal.se

Foto: Lore and Guille
www.flickr.com/photos/lorenacaes/6106888813/sizes/n/