ALL ABOARD – en båt designad av kvinnor för kvinnor (och män)

Lördagen den 8:e mars, passande nog på den internationella kvinnodagen, hade Bohusläns Museum premiär för sin nya båtutställning ALL ABOARD, där man fram till och med den 27:e april kan beskåda den innovativa ”kvinnobåten” som visades första gången under Allt för Sjön-mässan i Stockholm 2012.

Idébåten är resultatet av ett projekt som initierades av Svenskt Marintekniskt Forum och har primärt finansierats av Tillväxtverket, Vinnova och Västra Götalandsregionen. Själva båtbygget skedde på Space Production i Göteborg, men sedan starten har projektarbetet involverat totalt 22 olika företag och organisationer inom flera olika branscher. Projektledare var Camilla Tonnqvist Palmertz och Tatiana Butovitsch Temm från affärsutvecklingsföretaget Ampersand. De var även med och utformade Volvos omtalade konceptbil YYC, också kallad ”tjejbilen”, och har använt sig av samma metoder för att ta fram ALL ABOARD.

ALL ABOARD är dock inte en färdig båt utan består än så länge bara av en serie konceptmoduler som byggts upp separat inne på museet och besökarna kan själva gå in i de olika ”rummen” och utforska fritt. Den signalröda båten har en minimalistisk, vit inredning och är bland annat försedd med finurliga förvaringslösningar, som ett löstagbart badrumsskåp som inte behöver tömmas utan lätt går att ta med hem. Båten har även inbyggda fendrar och en utfällbar landgång som möjliggör stadig och säker ombordstigning och gör det enklare att gå i land, samt en massa andra praktiska, innovativa lösningar som utformats för att motsvara kvinnors behov och önskemål.

Underlaget utgjordes av intervjuer med över 300 kvinnor som fick ge sina synpunkter på vad de anser vara krångligt, farligt och opraktiskt ombord på familjens båt och komma med idéer om hur problemen kan lösas. Frågor som dök upp gällde både praktiska saker som ”Varför kan man inte enkelt torka sjöblöta kläder?” och mer säkerhetsrelaterade funderingar som ”Måste jag vara stor och stark för att segla? Hur ska jag orka dra upp min man om han trillar överbord?”

ALL ABOARD har förvisso designats utifrån ett kvinnligt perspektiv, men utan att för den skull utesluta männens önskemål. Syftet är att visa innovativa lösningar på vardagliga problem och därigenom inspirera båttillverkarna till att skapa båtar som passar alla. Målsättningen är att bibehålla och förhoppningsvis även öka intresset för båtlivet bland kvinnor. Därmed hoppas man även bredda kundunderlaget för fritidsbåtar och stärka konkurrenskraften för den svenska båtindustrin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *