Ytterligare tre seglare anslutna till Team SCA

Team SCA är det enda helt kvinnliga lag som kommer att delta i Volvo Ocean Race 2014-2015 och i dagarna fick laget förstärkning med ytterligare tre världens främsta kvinnliga seglare. Med de nytillkomna tjejerna – Sara Hastreiter, USA, Elodie-Jane Mettraux, Schewiz, och Dee Caffari, Storbritannien – har Team SCA därmed kontrakterat totalt tolv besättningsmedlemmar.

Om de nya lagmedlemmarna
Truppens nya medlemmar tillför alla olika kunskaper och erfarenheter till teamet. Den 41-åriga brittiskan, Dee Caffari, är den som har längst erfarenhet av de tre. Hon är den enda kvinnan som seglat ensam runt jorden tre gånger – och hon har dessutom gjort det åt båda hållen. Därutöver har hon fyra transatlantiska kappseglingar bakom sig och har bland annat tävlat i Barcelona World Race, BT Global Challenges och Vendée Globe Race. Hon innehar också det kvinnliga fartrekordet med enskrovsbåtar runt Storbritannien och Irland, tillsammans med brittiskan Sam Davies, som även hon är medlem i Team SCA.

Den 29-åriga amerikanskan Sara Hastreiter har tillryggalagt över 40 000 sjömil, framför allt via offshore-kappseglingar med mindre besättningar på större båtar, och har bland annat deltagit i Newport to Bermuda Race, St. Thomas Rolex Regatta, Antigua Race Week, IRC Nationals, NYYC Race Week och Caribbean 600.

Schweiziska Elodie-Jane Mettraux, även hon 29 år, var med och startade upp Schweiz kvinnliga matchracingteam förra året och blev bästa amatör i Tour de France a la Voile 2012. Hon är också, tillsammans med sin yngre syster, Justine, och Sara Hastreiter, en av de få som är under 30-strecket i Team SCA.

Vill utmana och inspirera
Med Team SCA vill man utmana den traditionella visionen av Volvo Ocean Race som en tävling reserverad för män och sätta en ny standard inom sporten. Samtidigt hoppas man ge kvinnliga seglare möjlighet att bryta den ”mansdominerade” vågen inom havskappsegling och inspirera fler att delta i denna klassiska tävling i framtiden.

Hårda tester = ett starkt team
Även tillvägagångssättet man använt sig av för att sätta samman Team SCA bryter mot det konventionella. Normalt är det skepparen som väljer ut etablerade manliga seglare till sitt team, men här har man vänt upp och ner på processen och gett de som varit intresserade möjlighet att visa vad de går för. Under de senaste åtta månaderna har ett flertal välmeriterade kandidater genomgått SCA:s tuffa antagningstester och resultatet är ett starkt lag bestående av några av världens skickligaste och mest motiverade kvinnliga seglare.

Team SCA består idag av:
Sally Barkow, USA
Carolijn Brouwer, Nederländerna
Sophie Ciszek, Australien
Sara Hastreiter, USA
Dee Caffari, Storbritannien
Sam Davies, Storbritannien
Abby Ehler, Storbritannien
Stacey Jackson, Australien
Annie Lush, Storbritannien
Elodie-Jane Mettraux, Schweiz
Justine Mettraux, Schweiz
Liz Wardley, Australien

De tolv hittills utsedda besättningsmedlemmarna har nu sju månader på sig att träna inför Volvo Ocean Race som går av stapeln i oktober. Förutom daglig träning – både på land och till sjöss – vid teamets hemmabas i Puerto Calero på Lanzarote, så håller laget som bäst på att förbereda sig för två transatlantiska seglingar som ska genomföras nu i maj. Allt för att de ska vara så topptrimmade och erfarna som möjligt när det är dags att tävla på allvar. Det är dock bara elva av dem som kommer att befinna sig ombord på båten under Volvo Ocean Race. Precis som i de flesta elitidrotter kommer resterande lagmedlemmar att fungera som avbytare – men i en tuff tävling som denna är det om möjligt ännu viktigare att alla är lika starka och väl förberedda.

Foto: SCA Svenska Cellulosa Aktiebolaget
www.flickr.com/photos/hygienematters/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *