Alltfler motorstölder

Antalet stölder av båtar har minskat, men antalet stölder av motorer och teknisk utrustning har rusat i höjden. Det visar färska siffror från BRÅ. Det föranleder försäkringsbolagen att uppmana båtägare att gå igenom försäkringsskyddet och att bli bättre på att skydda sina tillhörigheter.


Foto:

All den teknik vi gärna utrustar våra båtar med blir alltmer stöldbegärlig. Färska siffror från BRÅ visar att ökningen av stölder på båtar ökar lavinartat. Ökningen är hela 80 % under det första kvartalet i år, jämfört med förra året. Det är siffror att ta på fullaste allvar. Det har till och med funnits ligor som härjat runt i de södra delarna av Sverige och som tagit med sig utombordare i enorma mängder. För ligorna är det en lukrativ verksamhet. Får båtägare kan det bli en dyr historia, för det är inte alla försäkringar som täcker förlusterna.
Stort värde
Anledningen till ökningen av stölderna är ganska enkel. Vi utrustar våra båtar med allt dyrare teknisk utrustning. Bara motorn i sig kan uppgå till hundratusentals kronor. Till det kommer mängder med tekniskt avancerad utrustning som också lätt kan tas med vid ett inbrott. Det finns således mer av värde att stjäla på båtarna idag, och det händer inte alltför sällan att båtarnas utrustning inte är så säkrad som hade behövts.
Mindre båtstölder
Själva båtstölderna har i sig minskat, vilket är positivt. Båtägare verkar ha lärt sig att låsa fast sin båt ordentligt. Registret med båtar kan också ha hjälpt till. Nu är det enbart utrusntingen som ryker, men det är illa nog.
Gå igenom försäkringen
Den som vet med sig att de har en avancerad utrustning på sin båt gör rätt i att gå igenom försäkringen. Täcker den verkligen en förlust av motorn, av navigationssystem och radiosystem i båten, och de andra dyrbarheterna som finns där? Det går också att göra mycket själv, för att slippa bli av med sakerna till att börja med. If har i dagarna kommit ut med nya försäkringar som är mer omfattande, och passar samtidigt på att tipsa om hur det går att minska risken för stöld. Här är deras lista:
Låt båten ligga i en bevakad hamn så mycket som möjligt.
Lås utombordsmotorn med en låsanordning som är godkänd av SSF.
Lås fast båten vid bryggan. Använd en härdad kätting om minst 10 – 13 mm och ett klass 3-lås.
Se till att både du och försäkringsbolaget har detaljerade identifikationsuppgifter på båten och motorn.
Ta med dig all löstagbar elektronisk utrustning när du lämnar båten.
Stöldskyddsmärk båten och motorn. Det är ett billigt och mycket enkelt sätt att skydda sin egendom.
När båten förvaras på trailern ska alltid trailern vara låst. Se dessutom till att båten är låst vid trailern. Det finns särskilda lås för trailers som gör dem omöjliga att haka på en bil.
Skaffa ett spårsökningsystem som kopplas upp till din mobil eller som går till en larmcentral. Ett sådant system ger rabatt hos till exempel If med upp till 20 % på försäkringen.
Med dessa tips hoppas If att stölderna ska minska och att färre behöver uppleva ett inbrott på sin båt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *