Svenskt Mästerskap i Stand Up Paddleboard på Marstrand

I sommar kommer det svenska mästerskapet i Stand Up Paddleboard för första gången att gå av stapeln på Marstrand. Och det kommer att bli en synnerligen händelserik vecka på ön. Arrangörerna har nämligen valt att hålla SUP-mästerskapet samtidigt som den stora seglingstävlingen Stena Match Cup Sweden pågår.

Stand Up Paddlingen har växt oerhört mycket i popularitet de senaste åren och har snabbt blivit lite av en ny trendsport. Precis som namnet avslöjar så går sporten helt enkelt ut på att stå upp på en specialanpassad ”surfbräda” och paddla runt en bana med hjälp av en enbladig paddel. Det låter kanske inte så svårt eller komplicerat, men det kräver både balans och bra kondition för att lyckas hålla sig kvar på brädan och samtidigt ta sig framåt så snabbt som möjligt – oavsett väder, vågor och vind.

Det svenska mästerskapet i Stand Up Paddling organiseras av Stenungsunds SUP-Klubb i samarbete med The Ocean Walker och består av två olika tävlingar – ett sprintrace, där det gäller att vara snabb, samt ett distansrace, där det handlar om att vara uthållig. Båda tävlingarna är öppna för såväl damer som herrar.

”SM-byn” kommer att vara lokaliserad kring Kungsplan, norr om färjelägret på Marstrand och där kommer det under hela tävlingsveckan, mellan den 30:e juni och den 5:e juli, att bjudas på både underhållning, försäljning av SUP-brädor, och prova-på-aktiviteter för alla som är intresserade av att testa på sporten. Prova-på-paddlingen är helt gratis och hålls mellan kl 10:00 och 16:30 varje dag under evenemanget. Måndag-torsdag kommer det även att bjudas på Public Fun Racing och After Paddle Drinks. Själva SM-tävlingarna sker under lördag (sprintracet) och söndag (distansloppet), samtidigt som finalhelgen i Stena Match Cup Sweden.

Stena Match Cup Sweden är en av Sveriges största seglingstävlingar och brukar dra en enorm publik. Förra året var det hela118 000 åskådare som bevittnade när Björn Hansen och hans team tog hem segern och försvarade sin mästartitel. I år firar Stena Match Cup dessutom 20-årsjubileum och med fler aktiviteter och SUP-mästerskapet samma helg lär det innebära att årets tävling drar en ännu större publik.

Bild: SUPSonic/BRYANELKUS_18497 – flickr.com
https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *