Årets vinnare i Tjörn Runt

I lördags, den 16 augusti, avgjordes den 51:a upplagan av Tjörn Runt by COWI och totalt hade 406 båtar anmält sig till den klassiska kappseglingen – 276 stycken till den Lilla Banan, som är avsedd för flerskrovsbåtar och lite mindre båtar, samt 130 stycken till den Stora Banan, där de största och snabbaste båtarna seglar. Precis som föregående år hade man även i år valt att förlägga de två banorna moturs runt Tjörn, det vill säga med start väster om Skåpesundsbron i Stigfjorden och målgång i Askeröfjorden utanför Stenungsund.

Vackert väder och lagom vindar
Tävlingen seglades i härligt solsken och även om de lugna vindarna innan starten inte verkade så lovande tilltog de dock en del under dagen och vid länsseglingen mot mål kunde deltagarna dra nytta av vindar på runt 6 m/s. ”Årets upplaga av Tjörn Runt by COWI har varit strålande ur många synvinklar. Såväl väder och vind som rättvisa seglingar har varit mycket bra. Några få protester kom in som rörde kollisioner men inga som gällde själva tävlingen. Jag är mycket nöjd med årets tävling”, säger tävlingsledaren för Tjörn Runt, Anders Torén, i ett pressmeddelande.

En tävling för alla
Tjörn Runt är en av Sveriges populäraste kappseglingar och eftersom alla tävlar under samma förutsättningar lockar den såväl olympiamästare som vanliga familjeseglare. Av de som anmält sig till årets tävling var det sammanlagt 385 deltagare som registrerade sig för start – 126 båtar på den Stora Banan och 259 på den Lilla Banan. Av dessa tog sig 379 båtar över mållinjen – 125 stycken på den Stora Banan och 254 på den Lilla Banan.

Vinnare Stora Banan
Först i mål på den Stora Banan var Per Peterson, som tillsammans med sin San Diego-besättning tävlade för segelsällskapet Nordenviken i en First 40.7. Tvåa blev Magnus Lundberg från Stenungsund, som seglade en Dynamic 35, och tredje båten att korsa mållinjen blev norrmannen Erik Kristers First 40.

Vinnare Lilla Banan
På Lilla Banan lyckades Carl-Axel Hellman från Marstrands Segelsällskap kamma hem segern för andra året i rad i sin Långedragsjulle. Såväl tvåan, Johan Davidsson, som trean, Emil Sandberg, seglade varsin Smaragd och båda är också hemmahörande i Långedrag.

Lilla Tjörn Runt firade 30 år
Dagen innan Tjörn Runt by COWI gick av stapeln firade dessutom en av Nordens största optimistjolletävlingar, Lilla Tjörn Runt, 30-årsjubileum med totalt 220 båtar i startfältet. Optimistjollarna startade i Hakejorden och seglade medurs runt Stenungsön i vackert väder med lätta vindar på 2-4 m/s och det var många åskådare som kommit för att se kappseglingen.

Målgången blev dock en aning komplicerad då många båtar kom in samtidigt, vilket skapade lite problem med resultathanteringen och en uppskjuten prisutdelning. Totalvinnaren blev i alla fall Oscar Engström, LESS, medan andraplatsen togs av Fia Fjelddahl, LESS, och Marcus Warvne, RÖSS, kom trea.

Foto: Anders Sandberg – www.flickr.com/photos/arenamontanus/
https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *