Kitesurfing-maraton i Öresund

Nu på lördag, den 16:e augusti, kommer himlen över Öresund att fyllas av mängder av flygande små segel när kitesurfingtävlingen Red Bull Battle of the Sund ska avgöras. Totalt är det 200 kitesurfare från femton olika länder som kommer att ta sig an den drygt 40 kilometer långa banan i Öresund. Tävlingen startar vid Ribersborgs strand i Malmö kl. 14:00 på lördagen och deltagarna ska därefter korsa sundet, ta sig in på danskt vatten och runda Flakfortet, för att sedan bege sig tillbaka mot den svenska kusten igen och gå mål igen i Malmö.

Evenemanget anordnas i samband med etablerade Malmö Sailweek, men det är första gången som denna typ av tävling hålls i Sverige. Att segla en så pass lång sträcka över öppet vatten innebär en rejäl kraftansträngning som kräver ordentligt med uthållighet hos de tävlande – men det verkar vara en utmaning som lockar många kitesurfare. Intresset formligen exploderade så snart ryktet började spridas om att Red Bull hade planer på att arrangera ett långdistanslopp för kitesurfare med utgångspunkt i Malmö. Och trots att tävlingens hemsida utgjort den enda marknadsföringen har arrangörerna fått enorm respons – så pass att startfältets 200 platser var fulltecknade inom bara 36 timmar från att anmälningen öppnades.

Bland favoriterna i startfältet finns riktigt erfarna deltagare som tyskan Anke Brandt, som numera bor i Bahrain. Tidigare i år skaffade hon sig en notering i Guiness rekordbok efter att ha kitesurfat hela 250 kilometer på bara 11 timmar. En annan förhandsfavorit är dansken Bjørn Rune Jensen, som förra året kammade hem guldet i Red Bull Coast 2 Coast. Med sin 40 kilometer långa bana mellan Danmark och Tyskland ansågs Coast 2 Coast då vara världens längsta kitesurfingtävling, men nu har den som sagt fått konkurrens av svenska Battle of the Sund.

Red Bull Battle of the Sund är tillgänglig för både män och kvinnor, det enda egentliga kravet för att delta är att man har fyllt 15 år – och givetvis att man vet vad man håller på med. Tävlingen har två olika klasser där alla tävlar på lika villkor – en standardklass, samt en öppen klass, som är avsedd för dem som vill använda sig av lite mer specialutvecklade brädor.

Mer info finns på: www.redbull.se/battleofthesund

Foto: chelsiefoty/www.flickr.com/photos/23477005@N07/
https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/