Simmade från Stockholm till Göteborg

Att simma mellan Stockholm och Göteborg – en sträcka på ca 640 kilometer – är nog inget som en vanlig medelsvensson ger sig på i första taget – och det är heller ingen som har försökt tidigare. Men triatleten och VM-medaljören Jonas Colting såg det som en spännande utmaning och ett projekt som han gärna tog sig an. Särskilt som han i och med bedriften också kunde hjälpa till att samla in pengar till välgörenhetsorganisationen WaterAid, som arbetar för att människor i tredje världen ska få tillgång till rent vatten.

Det unika projektet, som fick namnet ”Sverigesimmet”, utgick från Stockholm och Colting simmade non-stop på öppet vatten hela vägen via Södertälje kanal ut i Östersjöns stora vågor och sedan längs med kusten ner till inloppet för Göta Kanal. Simningen fortsatte sedan via Göta Kanal, genom sjöarna Roxen och Boren, fram till Vättern. Jonas korsade Vättern mellan Motala och Karlsborg och simmade vidare på Göta Kanal fram till Sjötorp, där kanalen löper ut i Vänern.

Vänern utgjorde för övrigt en av de tuffaste delarna av Sverigesimmet då Colting möttes av kraftig blåst och fick kämpa sig fram i motvindar på upp till 15 sekundmeter. Men han gav inte upp, utan efter att ha simmat över sjön till Vänersborg fortsatte han precis som planerat via Trollhätte Kanal och Göta Älv för att till sist avsluta simturen vid Operahuset i Göteborg strax efter lunch fredagen den 15:e augusti. Därmed hade Jonas Colting inte bara klarat av en av världens längsta öppetvattensimningar, han hade även samlat in totalt 660 000 kronor till WaterAid.

Vid målet välkomnades han av en stor folksamling som kommit för att gratulera till bedriften och det var en både trött och glad simmare som klev i land efter det sex veckor långa succéprojektet. ”Jag är lycklig, stolt och tacksam! Lycklig över att ha genomfört en simning som ingen tidigare genomfört, tacksam över allt stöd och all support! Men mest av allt stolt över att på sex veckor ha samlat in 660 000 kr till WaterAid och människor i tredje världen”, kommenterade Jonas Colting i ett pressmeddelande.

Bilden: Fotograf/Källa: Tomas Eriksson, Studio Bildbolaget
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/