Bastubåt med fart i

Världens snabbaste basubåt är svensk. Måndagen den 8 juni sjösattes hon för allra första gången. Givetvis gick jungfrufärden mot Marstrand, där hon sedan visades upp under Volvo Ocean Race-dagarna. Bastubåten heter S/S Silla och är en minikopia av byggnaden som hyser hotell Salt & Sill.


Foto: Salt & Sill

När besökarna mötte upp Volvo Ocean Race-tävlarna i Marstrand onsdagen den 10 juni fanns det mycket spännande att se och göra. Inte minst rönte bastubåten S/S Silla uppmärksamhet när hon för första gången visades upp för Volvo Ocean Cup-besökarna. Det var faktiskt den första gången hon visades upp över huvud taget.

Tokiga entreprenörer
Bakom initiativet och båtbygget som blivit S/S Silla står ägarna Patrik och Sara Hermansson till hotell Salt & Sill. Hotellet ligger på Klädesholmen längst ut på Tjörns västsida. Krogen Salt & Sill öppnade år 1999 och hyser 175 platser inne och 120 platser på bryggan, precis där havet möter land. Under oktober 2008 öppnade det flytande hotellet Salt & Sill. Här finns 48 bäddar och konferensavdelning. Och nu, i juni 2009 har en exakt minikopia alltså invigts i form av båtbastun S/S Silla. Och som en smart marknadsföringsgimmick kördes S/S Silla till mottagningsdagarna för Volvo Ocean Cup i Marstrand för att visas upp.Jungfruturen mot Marstran
Foto: Salt & Sill

Dyr bastubåt – men snabb
S/S Silla är kanske ingenting för hemmabyggaren. Arbetet och material har kostat 4,5 miljoner kronor. Men så finns där relaxavdelning, konferenslokal, mässutrymme och en bröllopssvit i anslutning till bastun på en yta som mäter 11,9 x 6,5 meter. Hon har byggts på Styrsö varv och ansvariga byggare har varit Johnson Marine AB. Som mest arbetade 17 man samtidigt för att få båten klar i tid för det stora Volvo Cup-evenemanget i Marstrand. Och som tur var hann de.
S/S Silla drivs passande nog av två stora Volvo Penta-motorer med 160 hästkrafter vardera. Drivmedlet är diesel. Farten kan bli över 15 knop och det finns inga uppgifter som tyder på att det seglar runt någon snabbare bastubåt i några farvatten i världen. Troligen är S/S Silla den snabbaste av dem alla.

Dop på Marstrand
S/S Silla fick sitt namn under en invignings- och dopceremoni vid Volvo Ocean Cup-dagarna och visades sedan upp i full fart utmed på det omgivande vattnet runt Marstrand. Gudmödrar blev Patrik och Saras tvillingdöttrar. Det blev också ett race där man kom upp i de utlovade 15 knopen.

Från och med måndagen den 15 juni kommer S/S Silla att gå att hitta i sin hemmahamn precis brevid sin storasyster hotell Salt & Sill på Klädesholmen. Här kommer gäster att kunna boka in sig för relax, bastubad och andra evenemang. Redan nu ser kalendern ganska full ut med mängder med företagsbokningar.