Bastubåt med fart i

Världens snabbaste basubåt är svensk. Måndagen den 8 juni sjösattes hon för allra första gången. Givetvis gick jungfrufärden mot Marstrand, där hon sedan visades upp under Volvo Ocean Race-dagarna. Bastubåten heter S/S Silla och är en minikopia av byggnaden som hyser hotell Salt & Sill.


Foto: Salt & Sill

När besökarna mötte upp Volvo Ocean Race-tävlarna i Marstrand onsdagen den 10 juni fanns det mycket spännande att se och göra. Inte minst rönte bastubåten S/S Silla uppmärksamhet när hon för första gången visades upp för Volvo Ocean Cup-besökarna. Det var faktiskt den första gången hon visades upp över huvud taget.

Tokiga entreprenörer
Bakom initiativet och båtbygget som blivit S/S Silla står ägarna Patrik och Sara Hermansson till hotell Salt & Sill. Hotellet ligger på Klädesholmen längst ut på Tjörns västsida. Krogen Salt & Sill öppnade år 1999 och hyser 175 platser inne och 120 platser på bryggan, precis där havet möter land. Under oktober 2008 öppnade det flytande hotellet Salt & Sill. Här finns 48 bäddar och konferensavdelning. Och nu, i juni 2009 har en exakt minikopia alltså invigts i form av båtbastun S/S Silla. Och som en smart marknadsföringsgimmick kördes S/S Silla till mottagningsdagarna för Volvo Ocean Cup i Marstrand för att visas upp.Jungfruturen mot Marstran
Foto: Salt & Sill

Dyr bastubåt – men snabb
S/S Silla är kanske ingenting för hemmabyggaren. Arbetet och material har kostat 4,5 miljoner kronor. Men så finns där relaxavdelning, konferenslokal, mässutrymme och en bröllopssvit i anslutning till bastun på en yta som mäter 11,9 x 6,5 meter. Hon har byggts på Styrsö varv och ansvariga byggare har varit Johnson Marine AB. Som mest arbetade 17 man samtidigt för att få båten klar i tid för det stora Volvo Cup-evenemanget i Marstrand. Och som tur var hann de.
S/S Silla drivs passande nog av två stora Volvo Penta-motorer med 160 hästkrafter vardera. Drivmedlet är diesel. Farten kan bli över 15 knop och det finns inga uppgifter som tyder på att det seglar runt någon snabbare bastubåt i några farvatten i världen. Troligen är S/S Silla den snabbaste av dem alla.

Dop på Marstrand
S/S Silla fick sitt namn under en invignings- och dopceremoni vid Volvo Ocean Cup-dagarna och visades sedan upp i full fart utmed på det omgivande vattnet runt Marstrand. Gudmödrar blev Patrik och Saras tvillingdöttrar. Det blev också ett race där man kom upp i de utlovade 15 knopen.

Från och med måndagen den 15 juni kommer S/S Silla att gå att hitta i sin hemmahamn precis brevid sin storasyster hotell Salt & Sill på Klädesholmen. Här kommer gäster att kunna boka in sig för relax, bastubad och andra evenemang. Redan nu ser kalendern ganska full ut med mängder med företagsbokningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *