Volvo Ocean Race i Stockholm

Stockholm välkomnade Volvo Ocean Race-deltagarna med öppen famn när de anlände i tisdags kväll. Inte blev stämningen sämre av att det blev en rafflande duell om vinsten mellan Puma och Ericsson 3 ända in på målsnöret. Dessutom säkrade Ericsson 4-båten totalsegern i tävlingen genom att ta sig i mål som trea på delsträckan.


Foto: Oskar Kihlborg/Ericsson Racing Team

Det blev dramatiskt värre när Volvo Ocean Race-båtarna närmade sig Sveriges huvudstad Stockholm under tisdagskvällen. Ända in i slutet var det osäkert vem det var som skulle ta hem segern i delsträckan mellan Marstrand och Stockholm. Ericsson 3 och Puma vara bara minuter från varandra på den sista delen av sträckan och det såg länge ut att gå Ericsson 3:s väg. Men då skepparen Magnus Olsson genomförde ett dåligt timat slag, lyckades Puma-båten smita förbi och vann slutligen med enbart en minut till godo.

Ericsson 4 totalsegrare
Ericsson 4 kom in på en tredjeplats. Det var inget som grämde det erfarna teamet med skepparen Torben Grael i spetsen. Tack vare placeringen har de säkrat totalsegern i cupen. Med fem etappvinster är de nu helt ohotade i ledningen, trots att det fortfarande är en etapp kvar.

Festen startade tidigare än beräknat
För arrangörerna blev det bråda tider när VO 70-båtarna dök upp mot mål. Båtarna hade perfekt segelväder största delen av resan och de första anlände efter bara 33 timmar. Det var ett antal timmar före beräknad tid och något av ett rekord. Men när VO 70-båtarna kom ändrades stämningen snabbt från spänd förväntan till fest.
Skeppbron har under hela veckan fyllts av tusentals gäster som njutit av livemusik, god mat, utställningar och aktiviteter. Och det kommer de att kunna fortsätta med fram till och med onsdagen den 24 juni. Området är öppet för alla besökare och det tas inte ut någon inträdesavgift.


Foto: Oskar Kihlborg/Ericsson Racing Team

City Sprint Race
Saltsjön formligen kokade av båtar med nyfikna passagerare som ville få en skymt av de magnifika VO 70 båtarna som gärna visade upp sig i Saltsjön under ett City Sprint Race under onsdagen. Prisutdelare för tävlingen var ingen mindre än Carl XVI Gustav, och Prins Carl Philip var med som deltagare på en av Ericsson-båtarna. Racet vann av Ericsson 3.

In-port-race
På söndagen fick in-port-racet av stapeln på Kanholmsfjärden. Vädret var som gjort för segling, även om vindarna kanske var lite väl lätta. Solen strålade och tusentals småbåtar guppade i vattnen för att se båtarna på så nära håll som möjligt. 70 säkerhetsbåtar fanns på plats för att hålla ordning på dem alla.

I racet gick det mindre bra för Ericsson-båtarna. De slutade fyra respektive femma. Istället blev Telefónica Blue från Spanien den segrande båten. Kanske vann besättningen på Telefónica Blue för att de den här dagen ville vinna mest av alla. Deras segling mellan Sandhamn och Stockholm blev allt annat än lyckad. Redan i starten på etappen lyckades de gå på grund ordentligt viket gjorde att de kom på efterkälken ordentligt. Men nu tog de alltså revansch.

Avsegling på torsdag
På torsdag avseglar VO 70-båtarna mot S:t Petersburg. Det blir den sista etappen för den här omgången av Volvo Ocean Race. Fram till dess njuter stockholmare och besökare i staden av allt spektakel som Volvo Ocean Race åstadkommer i staden.