Båtbranschen får ekonomisk vind i seglen

Det har varit hårda tider för båtbranschen de senaste åren. Men år 2010, i alla fall den första halva av den, har inneburit en ljusning för båtföretagen. Dessutom ökar kringtjänsternas marknad, en marknad som inte drabbades av lågkonjunkturen.


Foto: Nimbus har ökat försäljningen rejält jämfört med förra året

Båtföretagen har sett en ljusning under den första halvan av det år som gått. Det har varit en stor lättnad för många företag, som sett en enorm svacka i marknaden från 2008 och framåt. Men båtlivet håller också på att förändras i stort. Borta är traditionen av att fixa allt med båten själv. Tjänstesektorn runt båtarna har vuxit sig allt starkare, och har faktiskt inte drabbats av samma problem som försäljningsföretagen av den sviktande ekonomiska utvecklingen.

Ekonomiska krisen
Den ekonomiska krisen som påbörjades år 2008 satte djupa spår i båtbranschen. Flera företag gick omkull på grund av tomma orderböcker, inte minst norska Askeladden och Sweden Yachts.
Totalt jobbar ungefär fem tusen personer inom båtindustrin i landet. Av dessa arbeten var det hela 500 som varslades. Försäljningen sjönk i genomsnitt med hiskeliga 40 procent, vilket skulle vara katastrof i vilken bransch som helst. Men nu verkar det ha vänt. År 2010 är ett bra mycket bättre år för de företag som överlevt krisen.

Båtförsäljningen
Båtförsäljningen har ökat med mellan 5 och 10 procent under det senaste halvåret jämfört med samma tid förra året. Det är glädjande besked för en hårt ansatt båtbransch. Det är framför allt små motorbåtar med priser mellan 150 000 och 250 000 kronor som säljer bra. Nimbus har lyckats extra bra. Deras ekonomiska redovisning visar en försäljningsökning på nästan 25 procent. Det är de nordiska marknaderna som går bra, medan de marknader som finns i södra Europa fortsätter vara tröga. Kraven för att sälja är dock höga. Hållbarhet och framför allt design är det som gäller.

Service
Men det som verkligen gör båtbranschen intressant är det förändrade beteendet hos båtägare. Förr var de flesta måna om att själva fixa sina båtar under vintertid. En hel del service gjordes av båtägarna själva. Numera lämnar allt fler bort sina båtar för att få dem i kördugligt skick lagom till säsongen börjar. Tidsbrist och kanske också en del bekvämlighet gör att folk gärna betalar för att få sina båtar servade och preparerade. Denna bransch går så bra att den inte drabbades nämnvärt ens av själva ekonomiska krisen som drabbade försäljningsföretagen så stort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *