England Runt får svenskt deltagande

Snart startar den klassiska utmaningen för alla professionella segelentusiaster England Runt. På startlinjen kommer för första gången en helt svensk besättning att finnas med. Det är skeppare Jonas Sandberg som ska föra sitt team och båten Alicia igenom strapatserna.


Foto:

Den 23:e augusti startar England Runt, en av de stora seglingstävlingarna för året. För första gången kommer också en svensk besättning att finnas med i startfältet. Det är projektledare Peter Westerlund och Skeppare Jonas Sandberg med deras team från Hallstavik, Uppsala, Norrtälje, Västerås och Täby. De kallar sig Team Styrbord och de kommer segla med båten Alicia, och är fullt +medvetna om vilken utmaning som väntar.

Fina motståndare.
England runt är en riktig klassiker. Här ställer eliten ur seglingsvärlden upp, inte minst mängder med skeppare och besättningsmän som har deltagit i Volvo Ocean Race. Bland annat kommer Ericsson 3 att vara med på startlinjen, men med utländsk besättning. Svenskar har tidigare inte tagit sig till start, av någon anledning, men nu är det alltså stopp för det. Förhoppningsvis befinner sig Peter med team i den övre halvan när det hårda loppet har seglats.

England Runt
Den totalt 1 800 Nm långa seglatsen inleds den 23:e augusti i Cowes, Iles of Whight. Ruitten tar sedan båtarna ända norr om Shetlandsöarna. Den anses vara en av de allra tuffaste seglatserna i världen. Anledningen är inte minst att flera olika vädersystem möter seglarna på vägen, vilket gör seglatsen mycket oförutsägbar. Senast fick hälften av alla team bryta försöket att komma i mål.

Historieskrivare
Det är inte första gången som Peter Westerlund skriver seglingshistoria. Han har redan gjort det en gång, då som förste svenske skeppare att genomföra seglingen Sydney-Hobart. Det skedde år 2006. Men det var faktiskt en pärs. Särskilt efter tävlingen. När de seglade hem hamnade de nämligen i ett oväder där vindarna uppgick till 40 sekundmeter! Båten kapsejsade och besättningen kunde inte räddas ur ovädret förrän dagen efter, då tack vare den australiska sjöräddningen.

Fakta om båten:
S/Y ALICIA är en 14,99 meter lång båt som väger 14 828 meter. Hon seglades senast i Gotland Runt, med samma besättning som deltar i det kommande England Runt. Besättningen är som följer:
Skeppare: Jonas Sandberg
Projektledare/Trim: Peter Westerlund
Navigatör: Mats Hultin
Trim/Båtsman: Jörgen Persson
Trim/TPM: Göran Hellman
Trim: Ulf Börjesson
Trim: Mats Hägglund
Trim: Stein-Petter Ski
Trim: Stefan Danielsson
Fördäck: Mats Ohlsson
Mediaman/Kock: Musto Mannen
Navigatör: Per Öhrstedt
Fördäck: Richard Wendt
Trim/Rorsman: Joakim Wernered
Trim: Björn Sandberg
Trim: Bosse Sjödin
Trim: Mattias Klingvall
Läs mer om Team Styrbord på: www.teamstyrbord.com.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *