Första svenska Class-1 tävlingen avgjord

Helgen den 6-8 augusti arrangerades Class-1 Offshore VM i den smala byfjorden utanför Uddevalla. Det var första gången som kommunen fick anordna denna tävling, som också ses som båtvärldens Formel 1. Resultatet blev en spännande och ibland till och med dramatisk tävling med namnet Sweden Grand Prix.


Foto:

Uddevalla och Sverige med för den delen var för första gången värd för en VM-deltävling i Class-1 Offshore Racing under helgen som gick. Det blev en påkostad, lyxig, fartrik och ljudlig fest fylld med spänning. För åskådarnas del handlade tävlingarna också mycket om att se otroliga fartmonster, för en gångs skull live i de svenska vattnen.

Tromb
Även om vädret inte var den bästa blev själva arrangemanget mer än lyckat. Det märktes redan på invigningen, som gav arrangörerna en kick-start. Därefter rullade arrangemanget på utan större incidenter och med bra mycket mer folk än vad som arrangörerna ens hoppats på. Den största oväntade händelsen var en tromb (!) som drog in över själva race village som skapade trafikkaos. Annars var det mest lustigheter. Fest i öltält och på yachter och Prinsen av Dubai som fallskärmshoppare från en helikopter.

Båtarna
Båtarna som det tävlas med i Class-1 väger nästan fem ton. De är försedda med två motorer om 927 hk vardera, och topphastigheten är hisnanden 140 knop! Varje båt förs fram av två personer och de har båda hjälm, skyddsdräkt, och luftslang till sin hjälp ifall olyckan skulle vara framme. Under själva racen blev det också stor dramatik.

Tävlingen
Två norska team vid namn Welmax och Relekta imponerade på träningspassen. Det gav dem bra positioner för själva finalomgången, men då tog det stopp. Båda båtarna drabbades av haveri och var snart ute ur leken. Istället var det team Fazza från Förenade Arabemiraten som kom först, följt av landsmännen i team Abu Dhabi. Norrmännen fullföljde aldrig, tyvärr. Fazza är även serieledande för tillfället, med en trygg ledning till tvåorna i team Skydive Dubai, ett team som kom in som trea under helgens tävlingar.

Mängder med åskådare
Det förväntade åskådarantalet var ungefär 10 000 åskådare. Det slogs med råge. Under båtparaden som genomfördes under torsdagen fanns hela fem tusen personer på plats. Men det var inget mot lördagens tävling, som sågs av 8200 besökare. Totalt kom nästan 20 000 för att se tävlingarna under helgen. Till det fanns tusen och åter tusen åskådare som befann sig på klipporna runt om i fjorden. Vissa källor säger att den totala åskådarsiffran var upp till 80 000, även om det antalet inte kan bekräftas av några officiella källor. Det kan lätt konstateras att folkfesten var ett faktum.

Bu och bä
Förhandsdiskussionerna angående VM-tävlingen var inte både positiva och negativa. Näringslivet och kommunen såg fram emot det uppsving som tävlingen erbjöd området. Kommunen gav sitt bifall till ekonomiskt stöd och näringslivet hängde på. Men naturälskarna var inte fullt lika glada. Det var inte bara den höga ljudnivån som oroade, utan även den skada på miljön som tävlingen förde med sig. Byfjorden är en smal fjord, och känslig för störningar.

Mer information om Class-1 tävlingarna går att få på den officiella hemsidan www.class-1.com.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *