Tjörn Runt firar 50 år – med omvänd bana

Redan i söndags seglades den första tävlingen i årets Tjörn Runt, då med klassiska båtar byggda 1963 och tidigare. Nu på fredag är det dags för närmare 300 juniorseglare att göra upp om segern i Lilla Tjörn Runt, en av Nordens största regattor för optimistjollar, som går runt Stenungsön. Och på lördag, den 17:e augusti, går startskottet för den femtionde upplagan av originaltävlingen – Tjörn Runt. Nytt för i år är dock att alla kappseglingar körs åt ”fel” håll.

När de nära 500 segelbåtarna på lördag drar iväg på sitt femtionde spänningsfyllda race runt Tjörn, gör de det åt motsatt håll mot föregående år. Arrangörerna har nämligen valt att fira Tjörn Runts 50-årsjubileum på ett lite udda sätt – genom att helt sonika vända på banan. Starten kommer nu att gå i Stigfjorden väster om Skåpesundsbron (mellan Hälsön och Ärholmen), där målgången har varit tidigare – och målgången sker i Askeröfjorden utanför Stenungsund (strax efter Tjörnbron), där starten gått förr om åren.

Årets tävling är också indelad i två olika banor – en för mindre båtar och en för större och snabbare båtar. Den ”stora” banan går utanför Härön och rundar en boj utanför Marstrand. Båtarna kommer alltså inte att passera genom Kyrkesund, som annars varit ett bra ställe att se båtarna på nära håll. De mindre båtarna kan emellertid fortfarande dyka upp i sundet.

En av anledningarna till att man valt att köra årets tävlingar moturs är att fler ska få möjlighet att följa jubileumsseglingarna och speciellt spänningsmomentet vid målgången. Tidigare år har målgången i princip bara gått att se från vattnet (vilket i år istället är fallet för starten), men nu kan man lätt finna bra utkiksplatser utmed hela Hakefjorden, samt följa upploppet och själva målgången från Almön. Har du egen båt är det givetvis det allra bästa sättet att följa tävlingen från start till mål, bara du tänker på säkerheten och håller avståndet till de deltagande båtarna.

Förutom själva kappseglingarna kommer 50-årsjubileumet även att firas med festligheter på land både i Skärhamn, runt Stenungsund Torg och på Stenungsbaden Yacht Club.

I Skärhamn blir det hamnkalas med bland annat sommarmusik, dans, god mat och dryck. Dessutom håller Kustbevakningen öppet skepp och låter allmänheten komma in och se hur det ser ut ombord på övervakningsfartyget KBV 303.

Runt Stenungs Torg anordnas massor av aktiviteter för barnen, såsom hinderbana, hoppborg, fiskdamm, vattenbollar, piratshow och Kidpark med bl a pyssel, lek och film. Det blir bjuds även på gymnastik- och dansuppvisningar, musikunderhållning, allsång, mat, dryck och härlig stämning för hela familjen.

På Stenungsbaden Yacht Club blir det seglarfest och håll-i-gång hela helgen. Förutom prisutdelningar, After Sail och Regattafest, kommer bland andra Uno Svenningsson och Big Beat att uppträda på hotellet – och på lördag kväll bjuds det på stort festfyrverkeri.

Några hålltider lördag 17 augusti:
08:55 Första start Tjörn Runt på Stigfjorden
Ca 21:00 Prisutdelning, Stenungsbaden Yacht Club, utescenen.
Ca 22:00 Fyrverkeri från Nösnäs udde mellan StSS och Hogia.

Tjörn Runt arrangeras av SSS Arrangemang AB, som ägs av Stenungsunds Segelsällskap. Mer information om tävlingen, tips på bra utsiktsplaster, kartor och fullständigt program hittar du på: www.stss.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *