Båtsäsongen snart här – fixa sjösättningen utan missöden

Påskledigheten hägrar och det är nog många som har tagit ut några extra semesterdagar för att umgås med familjen och njuta av det härliga vårvädret. Att våren kom så pass tidigt i år betyder nog också att många passar på att börja feja med båten i helgen. Och det är viktigt att gå igenom den ordentligt och säkerställa att allting fungerar som det ska innan den åker i plurret – annars kan den där efterlängtade premiärturen bli kortare än väntat. Att tvingas se på när båten sjunker för att man glömt sätta i dyvikan eller att motorn havererar för att man har slarvat med genomgången är klassiska scenarion som enkelt kan undvikas om man bara tänker efter – före.

Har du en segelbåt är det framför allt mast, stag och vanter som behöver kontrolleras. Det man behöver vara speciellt uppmärksam på är att det ofta kan bildas sprickor, rost och oxidation kring vantskruvarna och på andra ställen där olika material möts. Äger du en motorbåt behöver du givetvis gå igenom drev och motor, byta filter och kolla så att bränsleledningarna är hela. Lägg gärna ett reservfilter i båten. Har du en dieselmotor är det också bra att kolla så det inte börjat växa bakterier i tanken. Byt även olja och oljefilter och se till så att båtens batterier är fulladdade. Fyll på batterivatten vid behov och kontrollera så att inga anslutningar har oxiderat.

Kontrollera också att båtens länspump fungerar och att alla eventuella hål för logg- och ekolodsgivare, ventiler och andra genomföringar i skrovet är täta och kan öppnas och stängas ordentligt. Se även över slangarna så att de är säkert fästa med dubbla klämmor och byt ut slangar som känns torra eller spröda. Kom sedan ihåg att sätta tillbaka dyvikan och se till så att alla ventiler är stängda innan du lägger i båten. För säkerhets skull kan det också vara bra att öppna ventilerna en i taget och dubbelkolla så att de inte läcker när båten väl är sjösatt.

Har du gasol ombord behöver du även här kolla igenom anslutningar, slangar och ventiler. Använd läckspray för att lokalisera eventuella läckage och byt ut det som behövs. Oavsett om det läcker någonstans eller inte så bör gasolslangar alltid bytas ut minst var femte år. Ett gasollarm kan också vara en bra investering för säkerheten ombord – och en fungerande brandsläckare alltid klokt att ha med i båten.

Om du behöver transportera båten på trailer, se till att den är ordentligt fastspänd. Annars är det lätt hänt att den hamnar i rörelse eller halkar av om du t ex måste bromsa in snabbt eller gör en lite för skarp sväng i en kurva. Mycket kan hända på vägen, även om du bara ska åka ett par kilometer, så det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra.

Foto: Mark Sadowski (www.flickr.com/photos/ms4denmark/544426208)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *