SonicShield – nytt miljösnällt sätt att undvika påväxt

Medan forskarna fortsätter leta efter ett miljövänligt alternativ till de biocidhaltiga båtbottenfärgerna tror sig det svenska företaget Viking Yachting redan ha funnit en lösning på beväxningsproblemet – i ultraljudsbehandling.

Viking Yachting började nyligen sälja den innovativa ultraljudsenheten SonicShield Antifouling System här i Sverige och säger sig ha goda erfarenheter av behandlingsmetoden. Systemet används för övrigt redan på båtar över hela världen, inklusive Skandinavien, England, USA , Medelhavsområdet, Fjärran- och Mellanöstern. Nu har Viking Yachting dessutom tagit in en vidareutveckling av SonicShield som är försedd med ännu fler sändare, högre effekt, tidsstyrd avstängning och underspänningsskydd.

Det hela går ut på att man placerar sändare på insidan av båtskrovet. Man behöver alltså inte göra några hål för att installera SonicShield, vilket är positivt. Sändarna fördelar sedan ultraljudet över båtens skrov och bildar en slags sköld som förhindrar påväxt av alger. Detta i sin tur motverkar uppkomsten av havstulpaner eftersom de livnär sig på just alger. SonicShield sparar därmed in både pengar och tid tack vare att behovet minskar för underhållsjobb, som att skrapa bort havstulpaner och måla. Men den i särklass största fördelen med SonicShield Antifouling System är givetvis dess positiva bieffekter på vattenmiljön.

Målning av båtbotten ska inte vara nödvändig med den nya metoden. Däremot fungerar SonicShield inte lika bra på de delar som inte har kontakt med skrovet, såsom drev, roder, propeller och trimplan. Dessa kan därför behöva målas med vanlig bottenfärg. Effekten kan emellertid variera mellan olika båtmodeller, samt i vilket vatten båten normalt används.

Priset för en SonicShield ligger på 9 240 kr och uppåt och ska fungera lika väl på kommersiella fartyg och arbetsbåtar som på katamaraner och fritidsbåtar. Systemet kan användas med 12/24 V och 110/240 V. Om båten ligger i hamn och är inkopplad till landström belastas inte batteribanken, men den genomsnittliga strömförbrukningen vid 12 V är å andra sidan endast 0,4 A.

För mer information om SonicShield, besök: www.vikingyachting.se.

Foto: Graham Richardson (www.flickr.com/photos/didbygraham/)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *