Bokrecension: Hårt väder till havs

Adlard Coles Hårt väder till havs kom först ut 1967 och är en riktig klassiker. Adlard Coles dog 1985 och gav ut de tre första upplagorna av boken. De följande tre upplagorna har Peter Bruce varit med att ge ut. Både Adlard Coles och Peter Bruce var och är berömda kappseglare med stor erfarenhet.Omslaget till: Hårt väder till havs

Det här är den sjätte upplagan av boken och det har kommit till mycket nytt material. Bland annat har Ellen MacArtur skrivit ett ett förord i boken. Hon skriver om sitt rekordförsök 2005 och vilka svåra väderleksförhållanden det var under sin jordenruntseglats.

Om det är en bok man ska ta med sig om man tänker segla jorden runt är det just den här boken. Det finns otaliga tips hur man ska klara ut svåra situationer. Femton olika kapitel som tar upp olika expertråd om saker som båtens konstruktion, stormsegel, olika drivanordningar och vågor. Det finns även kapitel om hur man ska klara sig från sjösjuka och hur motorbåtar, RIB-båtar och flerskrovsbåtar ska klara sig i hårt väder. Det är en bok som kan användas som ett uppslagsverk när det gäller att få fram fakta hur man ska göra om man överraskas av storm.Peter Bruce

I del 2 i boken är det tio autentiska händelser som är mycket intressanta att läsa. En del fall slutade inte lyckligt utan det finns exempel på dödsfall på grund av stormigt väder. En förlisning 2003 som är skakande att läsa handlar om en leveranssegling från Frankrike till Västindien. Det var erfarna seglare fast de bara var 23 och 24 år gamla, med en ny 49 fots segelbåt men på grund av ett felaktigt beslut blev seglingen hemsk. Den unga kaptenen dog och båten kapsejsade.
Även för dig som inte tänker göra en seglats utanför skärgården är denna boken mycket intressant att läsa och bör ingå i varje seglares skeppsbibliotek.

Förlag: Nordtedts
Av: Adlard Coles och Peter Bruce
Rekommenderat pris: 436 kr

Beställ Hårt väder till havs hos Bokus för 263 kr.

Bläddra i bokens första sidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *