Brandbåten vid Slussen hotad

Stockholmområdets bäst utrustade brandbåt Fenix har förpassats till hamnen i Slussen. Ekonomiska skäl ligger bakom beslutet. För att få igång båten igen meddelar försäkringsbolaget Atlantica att de är beredda att efterskänka premien för försäkringen på båten.Trots att mängder med båtar trafikerar vattnen runt Stockholm tvingas den bästa brandbåten i områdett att ligga kvar i hamn.

I minst en hamn i varje stad utmed kusten i Sverige ligger en brandbåt. Den ligger och väntar på uttryckning för att hjälpa eldhärjade båtar och andra byggnader som lättast släcks vid vattnet. Vissa av båtarna ligger med ständig beredskap och ska vara iväg på ett larm inom 90 sekunder.

Tiden är knapp för att rädda och bogsera personer som är i sjönöd på grund av brand, vilket är båtens huvuduppgift. Andra uppgifter som brandbåten har är att förse brandstyrkor med vatten och ta hand om skadade personer.

Stockholm utan
Men från och med den 3 augusti står själva huvudstaden Stockholm utan sin bäst utrustade brandbåt, trots att området är ett av de båttätaste i hela landet. Båten går under namnet Fenix 139. Det finns i och för sig andra båtar som kan komma till undsättning, men den här båten är den enda som har dygnet-runt-beredskap i området, året runt. Det är också den som är allra bäst utrustad.
Anledningen till att båten förpassas i hamn är den pressad ekonomiska situationen. Brandförsvaret har fått ett beting att spara 40 miljoner kronor under fem år. Det kommer leda till att Stockholms läns tio kommuner går samman till en enda brandförsvarsenhet. Med betinget kommer också rationaliseringar, och avställningen av brandbåten vid Slussen är en del i detta.
Besparingen räknas vara 600 000 kr fram till årsskiftet. Hur läget blir för båten nästa år är det ingen som vill uppge. Risken är att Fenix får ligga kvar i hamn, men förhoppningsvis sätts den i bruk nästa år igen.

Ersättning
Båten kommer att ersättas med två styrpulpetbåtar som kommer att ligga på Kungsholmen och Lidingö. Anders Cederberg på Brandmännens riksförbund anser att det är som att ersätta en brandbil med en elmoppe. Det har inte alls samma förutsättningar att klara en nödsituation på det sätt som en brandbåt kan. Det här drabbar, enligt Anders, framför båtresenärerna på sjön då det inte kommer att gå att hjälpa alla.

Rädda Fenix 139
Med anledning av att båten inte längre får arbeta, har en aktion vid namn ”Operation Rädda Fenix 139” inletts. Operationen leds av Försäkringsbolaget Atlantica. Försäkringsbolaget också har beslutat att gå in med gratis försäkring för att rädda den brandbåt som ligger vid Slussen i Stockholm. Beslutet tas med hänsyn till säkerheten för de försäkringstagare som har sina båtar i närområdet. Frågan är om det kommer att räcka. Premien ligger på 70 000 per år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *