Bokrecension: Vid nytt roder

Båtsidan har läst boken Vid nytt order – Med Yaghan till Antarktis, Patagonien och Söder havet. En bok av Arne Mårtensson och Heléne Mårtensson.Omslaget till boken: Vid nytt order

Efter att ha sett filmavsnitt i Dagens Industris kanal DI TV så var det med nyfikenhet jag började läsa boken de skrivit tillsammans. Först får man läsa om Arne Mårtensson karriär inom Handelsbanken och andra uppdrag han haft. Seglingen är något Arne haft som ett stort intresse från tidiga barnaår.

Hans fru Heléne har inte haft seglingen som huvudintresse innan hon träffade Arne. I boken är det både Helene och Arne som skrivit sina egna kapitel och de växlas genom boken. Arne skriver mycket om den tekniska utrustningen, har synpunkter på service och politiska synpunkter om de länder de besöker. Heléne skriver om upplevelsen att segla runt i världen och pröva på maträtter samt uppleva olika kulturer.

Båten de seglar är en Hallberg-Rassy 62 med en längd på 18,88 m och en bredd på 5,25 m så det är en stor segelbåt med all utrustning som gör att de kan segla båten med bara de två som besättning. Det som förvånar mig är att det går sönder så många saker under resan. När det gäller att lösa problemen med reservdelar så stöter de på svårigheter från tullmyndigheter och ett byråkratiskt system i många länder.

Platserna de besöker på resan är inte de vanliga jorden runt seglingsmålen utan de seglar till Sydamerika och besöker Brasilien och Argentina med en avstickare till Falklandsöarna. Vidare går seglingen till Antarktis där det inte är så många svenska segelbåtar som varit. Heléne är den första svenska kvinna som seglat till Antarktis från Sverige.

Chilenska skärgården var intressant att få en inblick i. Det verkade vara svårseglat med starka vindar. Sedan går färden ut på Stilla havet med många besök på underbara söderhavsöar. Det är många intressanta beskrivningar av öarna och hur man tar sig säkert fram till dem. Det blir en längtan för alla seglare att komma till paradisöarna. Seglingen slutar i Nya Zeeland där de lägger upp båten på ett varv för genomgång och Arne och Heléne återvänder till Sverige.

Det är en lättläst och trevlig bok att läsa och jag ser fram emot att de skriver en bok om seglingen från Nya Zeeland till Sverige, de är just nu på väg och beräknas komma fram till Sverige under sommaren.

Kolla in deras hemsida yaghan.com
Boken går att köpa från Bokus.com för 188 kr.