Sjödagar på Åland i juli

Årets Sjödagar på Åland är kanske den största begivenheten på öarna för året. Det tycker i alla fall mängder med besökare. Alltfler söker sig hit varje år för att träffas, äta gott, uppleva genuint hantverk och följa de spännande kappseglingarna med traditionella båtar.


Den som verkligen vill uppleva ett livat båt-Åland ska bege sig till de vackra Östersjööarna under mitten av juli. Mellan den 14 och den 19 juli anordnas nämligen de årliga Sjödagarna, av många ansedd som Ålands verkliga höjdpunkt för året.

Platsen för Sjödagarna är främst i Sjökvarteret i Mariehamns Österhamn och på Ålands sjöfartsmuseum och i museifartyget Pommern. Det festas även loss i Degerby på Föglö och invid Lemströms kanal.

Det händer vid Sjökvarteret
Sjökvarteret är den naturliga mötesplatsen under Sjödagarna. Här samlas mängder med skutor och träbåtar och i kvarteret myllrar det av gäster både långväga ifrån och från orten på den stora marknaden med hantverk och i restaurangerna. Mängder med aktiviteter utlovas för barnen. Under kvällarna ges musikevenemang och andra uppträdanden. Till och med en papegojträff är inplanerad.

Båtverkstäder, smedjor och Båt- och skeppsbyggerimuseet kommer att ha öppet och hålla visningar under dagtid. Även segelfartyget Estelle tar emot gäster i hamnen och erbjuda ett eget program. Entrén är gratis till hela Sjökvarteret förutom till museet där inträdet kostar 4 euro.

Barnens dag
Den 19 juli är det barnens dag hela dagen lång. Pippi Långstrump kommer tillsammans med mängder av djur och underhåller. Mängder med aktiviteter som barkbåtetäljning och ansiktsmålning sker den dagen.

Kappseglingar
Traditionella fartyg visas den 14 juli i Degerby på Fåglö. Då blir det livat värre i hamnen med levande musik och fest. Givetvis får besökare syna fartygen närmare i sömmarna under kvällen. Åskådarna får sedan se vad båtarna går för genom en spännande kappsegling mellan Föglö och Mariehamn. Starten går på förmiddagen den 15 juli och båtarna räknas komma i mål under tidiga kvällen.

Skonaren Linden eller skonerten Nordboen kommer att finnas på plats. Under dagarna erbjuds fyratimmarskryssningar varje dag. Under färden bjuds det på fisksoppalunch, dragspelsmusik och båtduidning under färden. Priset är 65 euro för vuxna och 32,50 euro för barn.

Det blir också kapprodd med traditionella åländska träbåtar där de olika kommunerna på Åland tävlar mot varandra.

Stor Kanalfest
Den årliga Kanalfesten genomförs i år den 19 juli. Platsen för evenemanget är Lemströms kanal och det blir den femte Kanalfesten i ordningen. Den lär bli större och roligare än någonsin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *